digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fetve: Ispravnost namaza onoga koji sam klanja u safu

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković Avgust 27, 2015 0

Pitanje: E. K.:

 

Obraćam Vam se sa pitanjem kako biste mi odgovorili. Naime, tražio sam odgovor u knjigama na bosanskom jeziku i nisam ga našao. Moje pitanje, odnosno pitanja, odnose se na kretanje po safovima u toku namaza i načinu kako se to kretanje izvodi. Dešava se da prilikom odlaska u džamiju bude popunjen prvi saf tako da jedan od džematlija ostane sam u drugom safu. U praksi sam vidjeo da u takvim slučajevima osoba koja je sama u drugom safu u toku namaza odlazi do jednog od krajeva prvog safa i spušta ruku na rame druge osobe koja je u namazu (neki od farz namaza), onda se ta osoba iz prvog safa povlači u drugi saf i zajedno sa drugom osobom formira drugi saf i tako obavljaju namaz do njegovog završetka.

Pitanja vezana za ovu situaciju su:  

Da li je ispravan navedeni način? Ako nije, koji je način ispravan?

Da li može osoba biti sama u drugom safu ?

Da li ona osoba koja je u prvom safu, a povukla se u drugi saf, ima nagradu iz prvog safa ?

Ukoliko se treća osoba pridruži džematu u drugom safu, da li se osoba koja je bila u prvom safu a sada je u drugom, vraća u prvi saf?

Da li je prvi saf manjkav ukoliko se jedna osoba iz njega povuča da bi sa drugom osobom formirala drugi saf?

Da li je osoba iz prvog safa dužna povući se u drugi saf da bi se ovaj formirao?

Da li je ispravan namaz onoga koji sam klanja u drugom safu a nije u mogućnosti da uđe u prvi saf i kako će postupiti?

Odgovor:

Ukoliko su popunjena sva mjesta u safu, nema smetnje da osoba koja kasnije prispije u džemat formira novi saf makar joj se do kraja namaza ne pridružio nijedan novi klanjač. Namaz te osobe će biti ispravan. Nema potrebe povlačiti bilo koga iz prethodnog safa i tako praviti prazninu u popunjenom safu kako bi se dotični pridružio novopridošlom muktediji u novom safu. Takav postupak izaziva pometnju kod mnogih džematlija i odvraća im pažnju od namaza. Opravdano je popunjavanje praznine u prethodnom safu, makar se praznina ukazala i popunila za vrijeme namaza, a ne pravljenje praznine u popunjenom safu. Ali, ako bi se neko iz prethodnog safa pridružio novopridošlom u novom safu, ne bi smetalo i namaz bi bio ispravan, mada se to ne smatra obaveznim postupkom, pa ni preporučenim. Bespotrebno je druge bihuzuriti tapšući ih po ramenu i povlačeći nazad u novi saf kada je ispravan namaz i ako ga osoba, zbog popunjenosti safova, obavi u novom safu sama. Ne bi bilo uredu da osoba klanja sama u novom safu, ako u prethodnom safu ima praznih mjesta, kao što rade pojedinci. O detaljima ovih propisa, koje ste naznačili u Vašim pitanjima, nema dokaza u osnovnim izvorima, izuzev jednog hadisa  u kojem se navodi da je jedan ashab (Ebu Bekre) zakasnio na namaz, pa je zanijetio sam u safu kako bi stigao imama na rukuu, pa mu je Poslanik a.s. rekao da mu je namaz ispravan, ali da to više ne ponavlja. Tj. nema potrebe da žuri kako bi stigao na rekjat, nijeteći namaz sam u dnu džamije, već treba da se smireno priključi u već formirani saf makar mu izmakao rekjat koji trenutno klanjaju imam i muktedije. Svi drugi propisi vezani za odnosni slučaj izvode se na temelju analogije. U hadisu se nigdje ne govori o povlačenju nekoga iz prethodnog safa.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine