digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džuma u Ferhadiji: Ferhadija je simbol našega jedinstva

Autor: Elvedin Subašić Maj 06, 2016 0

Današnju hutbu u Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci održao je bivši muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić koji se prisjetio povijesti gradnje džemata i same Ferhadije nakon agresije.

 

"Obnovom Ferhadije potvrdili smo svoje jedinstvo, jedinstvo našeg džemata i Islamske zajednice. Ferhadija je simbol bošnjačkog jedinstva, istrajnosti, ali i žrtve.  Povratkom ovdje iskazali smo svoju žrtvu i spremnost da živimo s drugima. Budimo sretni što smo se vratili, i što ne sijemo mržnju i širimo ljubav. Zidanjem Ferhadije obećali smo da ćemo ostati ovdje, čuvati jedinstvo, jedni drugima oprostiti, pomagati, posebno nemoćne i nezbrinute, ali i povratnike heroje.
Nadam se da ezan s njene vitke munare nikome ne smeta. Tražimo da drzava bude jednako pravedna prema svim građanima, da sve vjerske zajednice moraju niti jednako tretirane. Naša sela i gradovi su puni povratnika koji su se izjasnili da su Bošnjaci, da im je maternji jezik bosanski i vjera islam. Kako je moguće da im država zabranjuje da njihova djeca, učenici uče na bosanskom jeziku? Dragi političari, prije svega djeci treba pomoći da mogu ići u škole i školovati se kao sva djeca u svijetu. Dokle će se gaziti ljudska prava i principi?!", kazao je muftija Čamdžić koji je čestitao svima obnovu Ferhadije, posebno čestitajući imamima na njihovoj žrtvi.
Današnji program, u okviru sutrašnjeg otvorenja Ferhadije, uključuje izložbu kaligrafskih radova i radova učenika s temom Ferhadije džamije. Također, večeras će se održati i mevludski program u džamiji, koji se tradicionalno upriliči pred svečano otvorenje džamije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine