digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 5. džuza

Autor: E.S. April 27, 2020 0

Ove poruke je najlakše razumjeti čitajući prijevod navedenog džuza

1.

Nikako ne poželite ono čime vas je Allah jedne iznad drugih odlikovao – poručuje nam se u ovom džuzu. Iako je riječ o naređenju, ovo je ujedno i recept sreće na Ovom svijetu.  Mnogi ljudi brže primjete ono šta nemaju nego ono šta imaju. Da li bi čovjek postao sretan kada bi dobio i to što sada gleda kod drugoga? Vjerovatno ne bi, jer bi gledao dalje sa žudnjom. Mnogi već imaju stvari koje su ranije kod drugoga gledali. Danas se i ne sjećaju da su to nekada željeli. Ponavljamo narodnu da se nije rodio ko je svijetu ugodio, ali pitanje je i ko se rodio pa i preselio da je sebi ugodio.

2.

Ajet u ovom džuzu o tome da je sve dobro od Boga, a zlo od čovjeka može se dovesti i u kontekst onoga što čovjek proizvodi svojim željama. Nekada želi nešto ne znajući da ga to vodi posljedicama koje nikada ne bi zaželio. Jedna od starih mudrosti jeste da čovjek može moliti za čim žudi, ali da nastoji zadobiti ono što mu je istinski potrebno. Šta nam je potrebno? Pa zna On koji nas je stvorio i rođenjem te kaderom odredio šta nam je potrebno. Želimo više, drukčije? Barem dovimo da nam da ono što je najbolje za nas, ono što je istinski potrebno.

3.

Allah nam odaje tajnu šejtana da će zavoditi ljude i pustim željama ih mamiti zbog čega će oni nevjerovatne stvari činiti, između ostaloga, što se spominje u ovom džuzu, i stvorenja mijenjati. Karakteristika šejtanovog djelovanja jeste ta neprirodnost, zapravo uništavanje prirode što je posebno izraženo u današnjici. Brojni primjeri neprirodnosti imenovani su modom ili određenom vrstom slobode. Kako god se to urušavanje prirode imenovalo, vjernik bi trebao biti svjestan pozadine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine