digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ajet koji trebamo imati na levhi u kući

Autor: E. Subašić Juli 05, 2015 0

Uistinu Onaj koji je stvorio čovjeka najbolje ga može i opisati, predstaviti njegove osobine, karakteristike i njegove namjere, jer zna kako je "kodiran" i šta je spreman u kojem trenutku uraditi. Ovdje ćemo navesti  jedan od ajeta o osobini koju, nažalost, možemo naći kod mnogih ljudi, odnosno kod nas samih, stoga je važno da ga stalno čitamo, razmišljamo o njemu i budemo svjesni da nam je Allah dao slobodu izbora želimo li biti oni koji se spominju u ajetu ili ne. 

"Kad čovjeka zadesi šteta, zaziva Nas, a kad mu od nas blagodat podarimo, on veli: "Zato što sam zaslužio, ovo je dato meni". Ne! Nego je to iskušenje, ali ne zna njih većina". (Ez-Zumer, 49)

Iako se u ajetu prvenstveno misli na nevjernike, osobina zaborava na Allaha nije strana i vjernicima. Naime, mnogi od nas kada uživamo sve blagodati zaboravimo zahvaljivati na njima, a kada nas zadesi tuga i nesreća spremni smo klanjati, ibadetiti cijelu noć. Kada bismo samo mogli biti u istom stanju imana kada nam je dobro kao kada nam je loše... Jer kada smo tužni skoro svaka stvar nas podsjeća na tugu, ali kada uživamo malo nas koja stvar podsjeća da uživamo jer nam je to Uzvišeni dao.

Ovaj i slične ajete  trebali bismo stalno čitati i imati ih pred očima, ako ih već ne možemo biti stalno svjesni. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine