digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džuz 23: Tvoj svjedok ćeš biti ti lično

U današnjem džuzu uči se sura Ja-Sin, koja se tradicionalno uči u našim domovima uoči petka i ponedjeljka, Bajramima, ramazanom, ali i drugim danima

Iako se često uči prije dove za umrlog, treba uzeti u obzir da je Kur'an objavljen živim ljudima te da i ova sura nosi pouke za žive ljude. Ono što se vjerodostojno prenosi od prvih generacija muslimana jeste da se ova sura uči kada se boravi pored osobe koja će ubrzo preseliti na Ahiret i to zbog sadržaja sure koji govori o Budućem svijetu i nagradi za vjernike i kazni za nevjernike. U njoj se nalazi predivan ajet kojim Allah obećava da će nas i naše porodice spojiti u Dežnnetu.

Zbog poruka ove sure potrebno je iščitavati svaki dan i razmišljati o njezinim ajetima. Naprimjer, u 65. ajetu Allah nam govori da ćemo na Sudnjem danu imati najpouzdanijeg svjedoka o onome što smo radili. Poslanik, a.s., je jedne prilike se nasmijao pa su ga ashabi pitali zašto se smije. Odgovorio je zbog rasprave čovjeka s Allahom na Sudnjem danu. Naime, čovjek će tražiti da pozove sebi svjedoke. Gospodar će mu omogućiti da sam sebe pozove za svjedoka kao najpouzdanijeg. U tom trenutku omogućit će se svim čovjekovim organima da govore. Oni će početi svjedočiti šta je čovjek radio. Kada to vidi, čovjek će povikati: "Daleko vas bilo, za vas sam se borio". I zaista sve što radimo, radimo za svoje organe kako bismo uživali, a oni će biti ti koji će reći sve što smo uraidli. Kada smo bili u društvu i kada smo bili sami. Kada nas niko nije vidio.

U ovoj suri se nalazi i ajet kada Allah kaže da Poslanik nije pjesnik niti da mu to priliči. Jedne prilike je Poslanik recitirao distih, navodeći prvi dio na kraju, a onaj s kraja na početku pa mu je Ebu Bekr rekao da ne ide tako, na što je Poslanik uzvratio: "Ja, tako mi Allaha nisam pjesnik, niti mije to potrebno". 

U ovom džuzu nalazi se i sura Redovi (As-Saffat). Ashabi su znali kazati da ih je Poslanik, a.s., podučavao da budu umjereni u dužini sura u namazu te da ih je predvodio s ovom surom. Sura nosi naziv po saffovima - redovima u namazu. Poslanik, a.s., je kazao: "Odlikujemo se nad drugima u tri stvari: naši saffovi su kao saffovi meleka; učinjena nam je sva zemlja mesdžidom; učinjena nam je prašina zemlje čistom (tejemum), ukoliko ne nađemo vode".

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine