digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džuz 22: Od kojeg poslanika je Allahu najdraža vrsta namaza i posta

U današnjoj mukabeli se uče sure Saveznici, Saba, Stvoritelj i Ja-Sin

U suri Saveznici u 35. ajetu Allah objašnjava jednakost među ljudima. Poslanik, a.s., je došao s vjerom koja u temeljima svog postojanja, mnogo prije različitih pokreta, ističe jednakost među ljudima, bez obzira da li bili žene ili muškarci.

U ovoj suri objašnjava se i pred kojim članovima familije žena može biti otkrivena: očevi, sinovi, braća, sinovi braće i sestara i drugih žena. Interesantno je da Allah, dž. š., kaže da smiju biti otkrivene pred ženama, ali vjernicama. Postoji mišljenje da nije za vjernicu primjereno da se otkriva pred nevjrnicama kako ove ne bi opisivale njihovu ljepotu drugima.

U ovoj suri nalazi se poznati odlomak – ašere koji se često uči kod muslimana u BiH. U njemu se vjernici pozivaju da donose salavat – blagoslov na Poslanika, a.s., i njegovu porodicu.

Prenosi se od Ubejja ibn Ka'ba da je pitao Poslanika, a.s.: «Allahov Poslaniče, ja noću klanjam. Hoću li posvetiti tebi trećinu salavata?» Poslanik, a.s. je rekao: «Pola». Ubejj ga opet upita: «Hoću li ti posvetiti pola svojih salavata?» - Dvije trećine. Ubejj opet upita: «Hoću li ti posvetiti sve svoje salavate?» - U tom slučaju Allah će ti oprostiti sve grijehe, reče Poslanik, a.s.

Poslanik, a.s., je rekao: «Allah ima putujuće meleke koji mi dostavljaju selam od mog ummeta».

U ovoj suri se nalazi i ajet emaneta. Naime, kada je Allah stvarao svijet ponudio je Zemlji i planinama da ponesu emanet, ali oni su odbili dok je čovjek prihvatio kao džehula - lahkomislen». Emanet je Allah objasnio Ademu, a.s.: «Ako budeš činio dobro, bit ćeš nagrađen, a ko budeš griješio, bit ćeš kažnjen». Hasan el-Basri je rekao: «Emanet su farzovi».

U suri Saba nalazi se sura o stanovnicima Sabe, ali i opis Davuda, a.s., i njegove porodice u čijoj kući je uvijek neko klanjao i činio zikr. U oba Sahiha se navodi da je Poslanik, a.s., rekao: «Allahu je najdraži namaz Davudov namaz; spavao je pola noći, klanjao trećinu, spavao šestinu, a najdraži post je Davudov post: postio je jedan dan, a mrsio dan i nikada nije uzmicao kada bi susretao neprijatelja».

 

Sura Stvoritelj obiljuje primejrima Allahovog stvaranja i vjernik koji je zahvalan i pokoran Gospodaru treba češće čitati ovu suru i spominjati ove blagodati. Ebu Hurejre kada bi vidio da pada kiša kazao bi da Allah šalje kišu zbog trećeg ajeta ove sure.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine