digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ako ti je teško da učiš Kur'an, pročitaj ovo...

Autor: Nedim Botić Avgust 12, 2015 0

Učenje Kur'ana, posebno napamet, nije uvijek lahko. Dunjalučki problemi, poslovne i porodične obaveze su samo neke od stvari zbog kojih ponekad ne nalazimo vrijeme da se posvetimo Božijoj Knjizi.

 Na tom putu, bit će uspona i padova, ali je važno upamtiti da će Allah, dž.š., nagraditi svaki iskreno učinjeni trud i napor da se uči Kur'an.

Važno je nikad ne odustati, bez obzira na sve probleme, grijehe ili ispoljeni nemar.

Važno je ne gubiti nadu, jer Kur'an čeka na naš povratak svakog dana i sve dok smo na ovom svijetu imamo priliku da budemo bolji i okrenemo novu stranicu u našem životu.

Kao divna inspiracija, može nam poslužiti slijedeća istinita priča hafize Merjem Amiribrahimi, koja je hifz Kur'ana učila više od sedam godina, više puta počinjala i zastajala, ali nije nikad odustala, hvala Allahu.

Pročitajmo ohrabrujuću poruku koju kojoj je uputio njen muhaffiz, i pokušajmo da je primijenimo u našim životima, kad god nam bude teško da učimo ili ponavljamo Časni Kur'an. 

"Učila sam Kur'an s 'najboljim muhaffizom na svijetu', šejhom Mohebom Foudom. Bila sam jako nepažljiva i neprestano grešila u učenju, sve dok se nisam jako naljutila na samu sebe.

Uznemirila sam se jer nisam bolje učvrstila naučene ajete, bila sam ljuta na sebe jer se nisam uspijevala skoncentrisati.

Šejh me je zaustavio kada sam načinila grešku i rekao: „Vrati se nazad, prouči ajet ispočetka“. Učinila sam tako, i opet pogriješila. Rekao mi je da se ponovo vratim nazad, i opet sam tako učinila i još jednom pogriješila. U tom trenutku sam bila toliko ljuta na sebe da sam bila na ivici plača, a šejh se počeo smijati.

Reče mi: „Zašto si uznemirena? Ja se smijem! Zar ne želiš znati zašto se smijem?“

Tiho sam upitala: „Šejh, zašto se smijete?“

A on odgovori: „Ti nisi Arapkinja, a ipak si postala hafiza Kur'ana! I kada ti načiniš grešku, Allah će te nagrdati za tvoj trud! On će ti uvećati nagradu, samo zato jer se trudiš! Zar to nije milost prema tebi? Pogledaj u blagodati tvoga Gospodara, ti pogriješiš u učenju, a On te zbog nje nagradi, jer se trudiš!“

O ti koji pokušavaš da naučiš Kur'an napamet, ali ti je teško, i posrćeš, i frustriran si, o ti koji pokušavaš da pročitaš prijevod značenja, ali ne nalaziš dovoljno vremena i potom se stidiš da se vratiš Allahovoj Knjizi – znaj da je Kur'an tu za tebe!

Vrati se Kur'anu.

Sam tvoj trud, uprkos greškama i posrtajima, je pokazatelj Allahove velike ljubavi prema tebi i nagrade koja te čeka."

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine