digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Deset najodabranijih dana u godini

Autor: Fuad Sedić Septembar 20, 2015 0

Nalazimo se u deset najodabranijih dana u godini a to su prvih deset dana posljednjeg hidžretskog mjeseca Zul-hidžeta.

Na važnost i fadilet ovih dana ukazuju i ajeti u kojima se Uzvišeni Allah zaklinje ovim danima, pa kaže: Tako mi zore, i deset noći, i parnih i neparnih, i noći kada nastaje –zar to pametnom zakletva nije? (Sura El-Fedžr, 1-5)  Allahov Poslanik, s.a.v.s., je naglasio važnos ovih dana u mnogo hadisa i podsticao je ashabe na pojačani ibadet u njima.

Za one koji žude Džennetu preporučuju se razna dobra djela koja se rade u ovim danima, od kojih su: obavljanje hadža i umre (za one koji su se već uputili na ovaj hajirli put, uz molbu Svevišnjem da im to ukabuli i da olakša svima onima koji žele da to postignu), učenje Kur'ana, dijeljenje sadake i pomaganje nemoćnih i potrebnih, klanja kurbana, post u ovim odabranih danima, upućivanje drugih na dobro i odvraćanja od činjenja loših djela i mnogi drugi vidovi dobročinstva, čija se nagrada u ovim odabranim danima uvećava.

Dok je Abdullah ibn Amr, r.a., sa svojim društvom tavafio oko Kabe, reče: Pejgamber, s.a.v.s., je o vrijednosti ovih dana (prvih deset dana Zul-hidžeta) rekao: "Nema dana u kojima je Uzvišenom Allahu dobro djelo draže od ovih deset dana. Ashabi upitaše: -Pa zar ni džihad na Allahovom putu? On reče: -Ni džihad na Allahovom putu, osim onoga koji izađe sa svojim imetkom i ne vrati se sve dok mu krv ne bude prolivena (dok ne pogine)."

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Nema dana u kojima je Uzvišenom Allahu draže da bude obožavan od ovih deset dana mjeseca Zul-hidžeta. Post svakog dana od ovih dana vrijedi kao post cijele godine, a provesti neku noć od ovih noći u ibadetu vrijedi kao provesti noć Lejletul-kadr u ibadetu." (Tirmizi i kaže da je garib/usamljena predaja).

Post, kao specifičan ibadet je posebno pohvalan u ovim danima. Imam Nevevi je rekao da je postiti u ovim danima posebno pohvalno i poželjno.

Jedna od Pejgamberovih, s.a.v.s., supruga je rekla: "Pejgamber, s.a.v.s., je postio devet dana mjeseca Zul-hidžeta, dan Ašure (deseti dan mjeseca Muharema) i tri dana od svakog mjeseca." (Ahmed, Ebu Davud i Nesai)

Poznati učenjak Hasan Basri je rekao: "Post svakog od ovih dana vrijedi kao post dva mjeseca."

 

VRIJEDNOST DANA AREFATA (9. Zul-hidžeta)

 

Džabir, r.a., prenosi da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: "Nema dana koji je Uzvišenom Allahu draži od dana Arefata. Tog dana se Uzvišeni Allah svojom milošću spušta do dunjalučkih nebesa i ponosi se među melekima sa stanovnicima zemlje (ljudima koji su na Arefatu), pa kaže: -Pogledajte mojih robova koji su došli iz dalekih krajeva, jako umorni i iscrpljeni. Oni nisu vidjeli ni Moju milost niti moju kaznu. Ne postoji nijedan dan u kojem će biti više ljudi oslobođeno od džehennemske vatre od tog dana."

 Džabira, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Najbolji dan je Dan Arefata" (Ibn Hibban)

Upravo zbog ove blagodati Tirmizi -rahimehullah- kaže: Postiti dan Arefata je mustehab/poželjno   onima koji nisu na hadždžu, tj onima koji su kod kuće, a pokuđeno je postiti dan Arefata onima koji su na Arefatu, kako bi se što više posvetili ibadetu.

Ebu Katade, r.a., prenosi da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: "Zbog posta na Dan Arefata Allah, dž.š., čisti grijehe u prethodnoj i narednoj godini." (Muslim)  tj. sačuvat će Svog roba od padanje u grijehe u narednoj godini.

DONOŠENJE TEKBIRA

Između ostalog u ovim danima treba donositi tekbire, pogotovo nakon obavljenih namaza. Tekbiri se donose od sabaha na dan Arefata pa sve do ikindije namaza četvrtog dana bajrama, tj. 23 namaska vremena.

Dokaz za donošenje tekbira (veličanje i spominjanje Allaha) u ovim danima je kur'anski ajet u kojem Uzvišen Allah kaže: "I Allaha spominjite u određenim danima." (sura El-Bekare, 203.) U tefsirima se spominje da su riječi "određeni dani" koji su spomenuti u ovome ajetu, prvih deset dana Zul-hidžeta, pa stoga islamski učenjaci smatraju poželjnim činjenje zikra i veličanje Allaha u njima. Također je to bila Pejgamberova, s.a.v.s., praksa koju su primjenjivali i njegovi ashabi, r.a.

KLANJE KURBANA

Jedna od specifičnosti ovih dana je klanje kurbana, i to je obaveza za svaku porodicu koja posjeduje vrijednost kurbana u tim danima. Pejgamber, s.a.v.s., je rekao: "Čovjek na Kurban-bajram, ne može ništa draže Allahu uraditi, nego što je pustiti krv (kurbana). Ona (tj. zaklana životinja) će na Sudnjem danu doći sa svojim rogovima, papcima i runom (dlakom). Kurbanska krv stigne prije do Allaha, dž. š., nego što padne na zemlju. Zato se i vi radujte kurbanu!" (Ibn Madže i Tirmizi. Tirmizi ga ocjenjuje kao hasen-garib)

Također se lijepo okupati na dan Arefata, zbog izreke Alije, r.a., u kojoj on kaže: "Smatralo je poželjnim i pohvalnim činom da se okupa na dan bajrama, petkom i na dan Arefata."

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine