digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IZ PEJGAMBEROVE, S.A.V.S., RIZNICE: PRIPREME ZA RAMAZAN

Autor: Fuad Sedić Maj 22, 2017 0

Pogledajmo kako je Allahov Poslanik, s.a.v.s., imao običaj da čestita ashabima dolazak mjeseca ramazana i kako bi ih time obradovao. Govorio bi: „Došao vam je ramazan, blagoslovljeni mjesec, koji vam je Uzvišeni Allah naredio da postite. U njemu se otvaraju nebeska vrata a zatvaraju džehennemska, a šejtani bivaju sputani.“ (Nesai, hadis je sahih)

Ibn Redžeb kaže: „Kako se vjernik ne bi radovao vijesti da su džennetska vrata otvorena i kako se griješnik ne bi radovao tome da su džehennemska vrata zatvorena, a svako pametan će se radovati tome da su šejtani sputani i da nisu u mogućnosti da zavode ljude kao što to rade van ramazana.“

Enes, r.a., kaže: „Poslanikovi ashabi, r.a., kada bi ugledali mlađak mjeseca ša’bana dohvatili bi se mushafa i počeli učiti Kur’an. Tada bi muslimani izdvojili (podijelili) zekat svoga imetka kako bi to ojačalo slabašne i siromašne da lakše isposte ramazan. Predstavnici vlasti bi pozvali zatvorenike te bi kaznili one koji to zaslužuju a ostale bi pustili na slobodu. Trgovci bi izmirili svoja dugovanja i preuzeli svoja potraživanja. Kada bi ugledali mlađak mjeseca ramazana onda bi se okupali i potpuno posvetili ibadetu (u i’tikafu i sl.)“ (Eš-Šejh u El-Gun-ji)

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine