digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Djeca iz B. Dubice priredbom poručila: „Mi volimo Muhammeda, a.s.!“

Autor: Nedim Botić Decembar 07, 2017 0

U petak, 1. decembra, na 12. dan mubarek mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem je rođen najodabraniji čovjek, Muhammed, a.s, je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bosanskoj Dubici održana priredba „Poslanik Muhammed,  a.s. – najbolji učitelj“. Radi se o jedinoj manifestaciji te vrste u RS-u, koja se održava već šestu godinu zaredom. gdje program priređuju učenici vjeronauke.

 

Najzaslužniji za pokretanje ovog projekta je mr. Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bos. Dubica, koji zaista mnogo ulaže u rad sa mladim naraštajima Dubičanaca. Cilj organizatora je oživljavanje sjećanja i ljubavi prema Poslaniku islama, a.s., i to kroz inovativne takmičarske i interaktivne sadržaje prilagođene savremenim nastavnim metodama. Na priredbi su učestvovali svi učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku.

Treba istaći da je priredbu o Muhammedu, a.s., podržala uprava OŠ „Sv. Sava“ na čelu sa direktorom škole Bogdanom Mareljom. Time je praktično pokazano da budućnost leži u zajedničkom radu, saradnji i toleranciji i da ljubav i pružena ruka saradnje ruši sve moguće prepreke.

Tematski je priredba podijeljena u dva dijela, revijalni i takmičarski program. Učenici drugih i trećih razreda su u prvom dijelu publiku usrećili ilahijama i recitacijama, dok su u takmičarskom dijelu za učesnike obezbjeđeni i prigodni pokloni. Ove godine su zahvaljujući donatorima sva djeca počašćena novčanim darovima i paketićima.

Generalni pokrovitelj ove prelijepe manifestacije je i ove godine bila Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, koja je sve učenike počastila nagradama i ukusnim slatkišima. Ovo je treća godina zaredom kako vrijedni Bošnjaci iz Norveške pomažu održavanje priredbe o životu Muhammeda, a.s., ali i akciju ‘dječijih kurbana’ te projekat Omladinske biblioteke, što zaslužuje velike pohvale, i na čemu su im Dubičanci neizmjerno zahvalni. Posebne zasluge pripadaju Senaidu ef. Kobilici, glavnom imamu Islamske zajednice u Norveškoj, Adnan Osmičiću, predsjedniku IZ Norveška te mr. Dervišu Varešliji, imamu džemata u Drammenu.

„Priredba je naš doprinos oživljavanju naše tradicije, vjere i kulture na ovim prostorima. Djeca imaju pravo da znaju pravu istinu o njihovom Muhammedu, a.s., poslaniku milosti, ljubavi i rahmeta. Nastojimo da tokom godine vrijedno radimo s najmlađima u mektebu i školskim klupama, a ovo je prilika da pokažu šta su naučili. Molimo Allaha dž. š. da ga nagradi i sve one koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove priredbe.“, istakao je Safet-ef. Beganović, glavni imam MIZ Bosanska Dubica.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine