50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

ISIL je zvijer koju naša društva hrane i odgajaju

Autor: Septembar 07, 2015 0

Krajem jula, ove godine, pokrenuta je arapska verzija The Huffington Posta

To je 14 po redu jezik na kome sada djeluje ova blog-platforma koja mjesečno zabilježi oko 214 miliona pojedinačnih posjeta, što ovaj medij svrstava među najutjecajnije globalne medije današnjice. HuffPost Arabi je osnovao Wadah Khanfar, bivši generalni direktor AlJazeere u saradnji sa Huffington Postom, a sjedišta ovog portala su London i Istanbul.

Prošlog mjeseca, 18. avgusta, HuffPost Arabi je objavio jedinstven i zanimljiv intervju sa zatvorenim egipatskim blogerom i aktivistom Alaa Abdul Fattahom. Naime, ovaj nekadašnji lider protesta protiv vladavine islamista i samog predjednika Muhameda Mursija, služi petogodišnju kaznu pod optužbom od strane vojnog režima Abdul Fattaha Sisija da je narušio "zakon koji regulira proteste". HuffPost Arabi je sa ovim egipatskim aktivistom, s obzirom da mu je zabranjena svaka vrsta komunikacije, intervju obavio usmeno i posredno, putem njegove majke. Prenosimo u cijelosti ovaj intervju u kome Abdul Fattah govori o stanju u Egiptu, o slobodama i narušavanjima ljudskih prava u ovoj zemlji, te o širim problemima muslimanskog svijeta.

Muutez Šemsuddin

Egipatski aktivista Alaa Abdul-Fattah je u razgovoru iz zatvora opisao organizaciju "Islamska država (ISIL) kao "zvijer koju naša društva hrane i odgajaju već duži period".

Abdul Fattah koji izdržava zatvorsku kaznu od 5 godina zbog optužbe "narušavanja" zakona koji reguliše proteste, razgovarao je sa Huffpost Arabi preko njegove majke koja mu je prenijela pitanja, a na koja je on odgovorio usmeno.

Abdul Fattah se smatra jednim od istaknutih lica revolucije 25. januara, koja je svrgnula prijašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine, a sudski slučaj u kojem mu je suđeno je medijski poznat imenom "dešavanja kod doma naroda", koja se dogodila u novembru, 2013. godine.

Trenutnu situaciju Abdul Fattah je usporedio sa usponom nacizma u tridesetim godinama prošlog stoljeća u Evropi, kada su "sva kretanja različitih sila u različitim mjestima vodila" ka istom rezultatu kao "da je postojala neka neminovnost."

Abdul Fattah također govori o uvjetima njegovog pritvora, te uvjetima ostalih zatvorenika, smatrajući da je njegovo stanje "ipak bolje od ostalih i podnošljivije u usporedbi" sa uvjetima pritvora islamista.

Također, on smatra da je nebitno pričati o pomirenju između režima i omladine u Egiptu, jer režim, s jedne strane, nije zainteresiran za mir, kao što omladina više ne čini moćnu silu. Pomirenje s njima neće biti važno čak kada bi do njega i došlo, ali je rekao da je upravo pomirenje između režima i islamista to koje može biti izvršiti utjecaj (u pozitivnom ili negativnom smjeru).

 INTERVJU: Egipatski aktivista Alaa Abdul Fattah

HuffPost Arabi: Kako opisujete stanje u egipatskim zatvorima u kontekstu Vašeg pritvora?

Abdul Fattah: Zatvore u našim zemljama je moguće opisati sa dvije riječi koje opisuju zločine koji se čine u njima, a to je: "utjelovljena zloupotreba". Ove dvije riječi nose u sebi mnoga stanja i kršenja. A što se tiče mene lično, upotrijebit ću riječi moga oca koje je rekao kada je prije smrti bio upitan o mom stanju u zatvoru. Kazao je: "Njegovo stanje je bolje od mnogih drugih, i uglavnom je podnošljivo u odnosu na stanje političkih zatvorenika koji pripadaju islamskim političkim pokretima."

Cijeli intervju u printanom izdanju. 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija