digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kurtćehajić: Procese razbijanja Bosne možemo okrenuti u kontra pravcu

Autor: S. Selhanović Novembar 12, 2015 0

Intervju: prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca

  - kaže prof. dr.Suad Kurtćehajić naglašavajući potrebu većeg angažmana bošnjačkih intelektualaca

Sa predsjednikom Foruma bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Suadom Kurtćehajićem, doktrom pravnih nauka i profesorom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, porazgovarali smo nakon posljednje dvije tribine pod nazivom : „Etnički identitet Bošnjaka“ i „Bosanski ili bošnjački jezik između naučne istine i političke manipulacije“. Posebno nas je impresionirala njegova angažiranost po mnogim pitanjima o kojima se bošnjački intelektualci, blago rečeno, nisu oglasili. Razgovor sa prof. dr. Kurtćehajićem smo ,upravo, započeli od te činjenice imajući u vidu sve učestalije osporavanje identiteta Bošnjaka i državnosti BiH od strane naših komšija, iz Srbije i prvenstveno Srpske akademije nauka i umjetnosti. O tome - zašto bošnjački intelektualci šute i ne reagiraju na ova osporavanja? , prof. Kurtćehajić bez 'uvijanja' kazuje:

-Po mome mišljenju, nadasve, to je nedostatak državotvorne svijesti kod bošnjačkog naroda u cjelini, pa i bošnjačkih intelektualaca koji bi trebali biti njegova perjanica. Praktički, oni se ponašaju kao da će im neko drugi to riješiti ili će već neko drugi alhemijskim principom sačuvati BiH. Suština je u tome da dok imamo velikosrpsku politiku koja ozbiljno ide putem razbijanja BiH mi u isto vrijeme nemamo adekvatan odgovor kojim bi bošnjački intelektualci zaustavili taj proces i krenuli u proces integracije BiH. Kako pratim politiku Dodika, mogu reći, da je ona vrlo jednostavna. Ustvari, ona je ralizacija onoga što je napisano u Memorandumu SANU u Beogradu kao i onoga u Akademiji RS. On tu ništa ne dodaje, nego samo slijedi ulogu izvršioca. To je politika koja stoji na stanovištu da Srbi bez obzira na vrijeme i na žrtve ne smiju da odustanu od svesrpskog ujedinjenja, te da ne smiju zaboraviti prostore na koje oni računaju u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu. Najlakše im je u tom smislu u ovom momentu ostvariti sjedinjenje sa bosanskim Srbima u RS, a zbog Dejtonskog sporazuma koji je koncipirao državu BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta.

 

Terminološko manipuliranje

Problem je što manji entitet (RS) na ovaj dio BiH gleda kao na srpsku državu?

-Upravo to rade. Oni slijede instrukcije iz Beograda. Iako, u Dejtonu ne postoji ni jedna riječ koja govori da je taj entitet - država oni sve čine da se on predstavi kao država. Način na koji oni to rade je slijedeći. Pošto složene države karakterizira jedna osobina, a to je da imaju zajedničke organe - institucije vlasti, - politika koja dolazi iz Banje Luke neprekidno ponavlja u Parlamentu BiH, Skupštini, Ustavnom sudu, Tužilaštvu itd. da se radi o zajedničkim institucijama. U terminološkom smislu to ne postoji, ali oni da bi postigli cilj falsificiraju. Taj falsifikat ide u tom pravcu da se pokaže da se BiH sastoji iz dvije federalne jedinice koje su se udružile i stvorile Bosnu kao jednu složenu državu koja onda ima sada krovne zajedničke institucije. Ne postoje krovne zajedničke institucije! Postoje samo institucije države BiH. Da skrenem pažnju i na Jugoslaviju koja je bila federalna država. Jugoslavija je imala zajedničke institucije, a Bosna ih nema. To je jedan od razloga zašto BiH nedostaju elementi da bi ona bila složena država. Rekao bih da je ona bila visoko regionalizirana unitarna država sa dva elementa, ali problem je što entiteti u ovom momentu imaju toliko ovlasti poput onih koje imaju federalne jedinice u federalnim državama. Međutim, nedostaje im postojanje zajedničkih institucija što karakteriše složene države. No, najveća tragedija je da su političari u Federaciji prihvatili tu terminologiju i da su državni mediji prihvatili tu terminologiju zajedničkih institucija koje ne postoje.

Tako je prihvaćena i terminologija 'konstitutivni narodi“?

-To je slična podvala. Naime, u svim ustavima Bosne poslije Drugog svjetskog rata , a koje sam ja izučavao, obrađivao i na kraju napisao knjigu o tome, ne postoji termin 'konstitutivni narod'. Postoji termin - ravnopravni narod.

 

Cijeli intervju u printanom izdanju od 1. novembra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine