digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gradačac: Promocijom Rječnika bosanskog jezika otvorena mevludska manifestacija

Autor: Nusret Kujraković Decembar 17, 2015 0

Medžlis Islamske zajednice Gradačac organizirao je promociju Rječnika bosanskog jezika akademika Dževada Jahića, kojaje održana u utorak, 15. 12. 2015. godine u maloj sali „Gradačačkog sajma“ u Gradačcu, a u okviru mevludske manifestacije pod nazivom „Dobro nam došo', ja Resulallah“ koja će trajati od 15. decembra 2015. do 15. januara 2016. godine sa više raznovrsnih aktivnosti.

Ovo je jedna od rijetkih promocija na kojoj se tražilo mjesto više jer su građani Gradačca veoma zainteresovani za širenje leksikografske pisane riječi u Bosni i Hercegovini. 

Promotori su bili prof.dr. Amira Turbić-Hadžagić i autor Rječnika akademik prof.dr. Dževad Jahić, a moderator promocije mr. Nusret ef. Kujraković, glavni imam MIZ Gradačac.

On se obratio prisutnima s rječima dobrodošlice i predstavio promotore: prof. dr. Amiru Turbić Hadžagić i autora akademika, prof. dr. Dževada Jahića.
Prof. dr. Turbić Hadžagić se u svom uvodnom izlaganju osvrnula na značaj i kulturu bosanskog jezika, ali i značaj Rječnika bosanskog jezika kao bitne premise za za standardizaciju jednog jezika uz gramatiku i leksiku. Akademik Jahić je prisutne kratko proveo kroz svoj mukotrpni trud i rad te naglasio da ovaj projekat traje još od davnih 70-tih godina. Naglasio je i to da ovo nije kraj jer postojeća izdanja planira proširiti za makar još sedam tomova.

Objavljivanje ovog rječnika u 10 tomova najveći je projekt u bosanskome jeziku do sada. Do sada je izdato 7 tomova.

Po prvi put se cjelovitom modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo bosanskog jezika u:
-10 tomova,
- preko 4000 strana,
- 80.000 natuknica,
- 350.000 razradjenih i opisanih jezičkih jedinica.


Ovim rječnikom dobijamo moderan leksikografski izvor za naše poznavanje bosanskog jezika, onakvog kakav on jeste kao historijska i savremena pojava, čime se s pravom bosanski jezik uključuje u brojnu porodicu savremenih slavenskih i evropskih jezika. Po ocjenama eksperata, autor dr. Dzevad Jahic nam je podario ovo kapitalno djelo od najveće naučne, kulturne i praktične vrijednosti, sto predstavlja značajan korak u pravcu konačnog postavljanja problema našeg jezika na pravi način i na pravo mjesto, to jest u najviše i najodgovornije naučne projekte i planove, a time i u odgovarajuće društvene i državne institucije. Pojavom ovog rječnika započinje epoha naučnog i odgovornog odnosa prema onime što nazivamo bosanskim jezikom, koji je historijski i u savremenom kontekstu bio i ostao prepoznatljiva jezička datost u našoj historiji koja ima svoja prava po logici istini, a ne nasilja i politike. Rječnik je nastao kao rezultat desetogodišnjeg rada autora, izuzetnog poznavaoca našeg jezika, bosniste od formata, velikog znanja i erudicije, kao i tima saradnika eksperata bosanskog jezika. Ovo je jedno od onih kapitalnih djela bez kojeg bismo sami o sebi manje znali, odnosno djelo iz kojeg će konačno i drugi moći saznati mnogo više io nama. U svakom slučaju ovaj rječnik će poslužiti kao uporište cjelokupnog savremenog razvoja Bosne i Hercegovine. Ovaj rječnik je namijenjen: svim školama i bibliotekama, svima koji žele da znaju više o bogatstvu bosanskog jezika i svima koji uče o jeziku i onima koji ih podučavaju.

Medžlis Islamske zajednice Gradačac na čelu sa predsjednikom Huseinom Jukanom i glavnim imamom uvijek će podržavati naučne projekte od značaja za Bošnjake, njihovu kulturu, vjeru i tradiciju.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine