digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi hafiz Abdulah: Naučio sam Amme džuz, a nisam znao arapsko pismo

Autor: Amina Đulović Mart 05, 2017 0

Hafiska dova Abdullahu Haliloviću, 52. hafizu Behram-begove medrese u periodu njezinog obnovljenog rada, proučena je u četvrtak 23. februara u džamiji Behram-begove medrese.

Šta za Tebe znači ovaj čin proglašenja u nosioca titule hafiza?

- Ova titula znači veliku odgovornost za mene, kao i za sve ostale hafize. Čovjek treba, ako je već naučio hifz, da i radi po tome. Za mene je to velika odgovornost i trebam sada više raditi i truditi se i druge podučavati. Želim biti od onih ljudi koji će to slijediti praksom a i govorom ako Bog da.

Od kada traje Tvoje učenje hifza?

- Od malih nogu sam krenuo učiti hifz. Naučio sam Amme džuz a nisam znao arapsko pismo. Moja majka ima veliki udio u ovom mom učenju. Mnogo više sam počeo učiti kada sam došao u Behram-begovu medresu. Kod muhafiza Nedžada sam krenuo prošle godine i eto završio sam za godinu dana.

Koji su bili motivi da počneš učiti hifz?

- Kao prvo da dostignem kod Allaha, dž. š., zadovoljsto, zatim da mi se olakša put do Dženneta, ako Bog da, te da i druge podučim o onome što se nalazi u Kur'anu.

Da li je bilo teško uskladiti školske obaveze i učenje hifza?

- Bilo je poteškoća, ali se moram zahvaliti i profesorima u mojoj medresi jer su imali mnogo razumijevanja. Mnogo su mi pomagali kako bih učio i kada god mi je trebala njihova pomoć i podrška bili su tu. Bilo je poteških dana i bilo je trenutaka koji su bili teški, ali hvala Allahu sve je prošlo. Strpljenje i ustrajnost su najvažniji. Čovjek ako jednom odustane teško se vratiti ponovo kako bi nastavio do svog cilja.

Ko Ti je na tom putu posebno pomogao?

- Izdvojio bih svoje roditelje koji su bili sa mnom sve vrijeme, a posebno moja majka koja je sa mnom mnogo radila. Zatim hafiza Nedžada koji je od kako sam krenuo u medresu uz mene, on je bio ustrajan i nikad nije odustao od mene i nikad mu nije bilo teško. Želio bih se zahvaliti i svojim učiteljima od Egipta pa sve do sada.

Šta će hifz značiti za Tvoju budućnost, školovanje, rad?

Hvala Allahu poznajem arapski jezik pa će mi to pomoći da širim Allahovu vjeru, a posebno će mi značiti da podučavam djecu i druge ljude Kur'anu. Najvažnije mi je raditi po tome. Kako poznajem arapski jezik volio bih svoje školovanje nastaviti u nekoj od arapskih zemalja ali nisam još siguran koja bi to oblast bila.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine