digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Čović i na Istoku i na Zapadu?

Četiri crtice: Ko Bošnjake zavađa sa POLITIKOM?

 

 Politika nije trka, već živa ideja uređenja, organizacije i vođenja svijeta i društva u kome živimo.  A ideje se održe (ili padaju) jer su bile dovoljno jake (ili previše slabe) da izdrže kritiku, a ne održavaju se zato što su bile zaštićene od nje. Jutros prelistavam vijesti i štampu i za oko su mi zapele četiri crtice:

 

  • Crtica prva

Čudno mi je da danas nema bošnjačkih političara na predavanju bosanske aplikacije za EU? Je li to koicinidencija? Tu su član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i ministar vanjskih poslova iz reda srpskog! Gdje je nestala gustina bošnjačke političke pameti? Gdje su naši zavađeni akademici i intelektualci koji na svaki pljesak krv piju jedan drugom. Zabavili smo se neodrživim pravnim egzibicijama (s političkom pozadinom, dakako!) VSTV-a o kojekakvim zabranama? Nisam i dalje odbijam riječ jednu prokomentirati o tim ustavno-pravnim podmetaljkama! Osim jedne riječi: Strasbour!

 

  • Crtica druga

Zabavili smo se nekakvim paralelnim strukturama, a nismo uredili ni one redovne. Ili smo se malo zapetljali, pa krenuli u panislamske teme. Najlakše je izbjegavajući konkretne teme i probelme vinuti se u globalne pan-islamske teme i spašavati Ummet od svakoraznih nedaća i problema. Mislim da smo isuviše mali za tu ulogu, od nas to Ummet ni ne očekuje, a niti mu šta konkretno tu možemo pomoći.  

 

  • Crtica treća

Dok se srpsko-hrvatski bosanski političari slikaju po Briselu, bošnjački su zabavljeni hapšenjima i unutarnjim aferama: ko će koga strpati iza rešetaka, te ko će kome iskopati ratnu ili poratnu kompromitirajuću prošlost.

 

  • Crtica četvrta

 

Prelistam sedmično glasilo vladajuće bošnjačke stranke i primjetim u zadnje vrijeme ne prestaje kampanja protiv naše, uslovno kazano, (valjda još uvijek, ako mudre glave drugačije ne odluče!) prijateljske zemlje Saudijske Arabije. Mnogo puta sam čuo pritužbe na ponašanje naše političke, a u posljednje vrijeme i vjerske elite, prema ovoj zemlji, ipak, uvijek sam čuo i uvjeravanje da će bez obzira na sve ta važna muslimanska zemlja ostati vjeran prijatelj bošnjačkog muslimanskog naroda.

 A, je li to mudro? Zašto nas onda iznenađuje da Saudijci Dragana Čovića dočekuju sa najvišim državničkim počastima, a saudijski mu princ (čuo sam da se radi o 10 miliona dolara)  obećava milione dolara za medicinski centar u Zapadnom Mostaru? Zašto iz Saudijske Arabije već drugi put (na vrijeme) ne dolaze akreditivi za bosanskog ambasadora kojeg nominira bošnjački član predsjedništva? Hoće li to možda Dragan Čović i ovo da nam na Istoku "završi"? I Srbija i Hrvatska se bukvalno natječu da ojačaju diplomatske veze sa ovim zemljama, a mi, kao da ih tjeramo od sebe! Pitam se uopće koju mi to strategiju "ganjamo"? I znamo li uopće razgovarati sa ljudima tog podneblja? Špijunske priče i T. E. Lawrence su prevaziđeno gradivo, gospodo! Kako je moguće da to od nas sa "našom braćom" bolje znaju naše komšije? Zašto su zaleđeni odnosi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima? Kako stojimo sa Iranom? Sa Turskom smo dobri, a hoće li tako ostati ukoliko odnosi budu bazirani samo na personalnom dobrom prijateljstvu Izetbegovića i Erdogana? Zašto, recimo, novi katarski emir Tamim bin Hamed Al Thani skraćuje posjetu sa dva dana na dva sata? Zašto nemamo skoro nikakvih odnosa sa Libijom i Irakom, potencijalnim velikim gradilištima? Šta je sa Egiptom.... i tako dalje i tako dalje!

 Brine me, dobronamjerno me brine, gdje to ide naša politika! Gdje nam se izgubila gustina pameti i političke i vjerske? Gdje su nam nestali intelektualci, osim što se svađaju do iznemoglosti!

 Ispravne politike podržavaju disidente, jer oni im pomažu da se održe i ojačaju. Stoga i ovaj tekst, neka ne zamjere, jeste pomalo disidentski. Na njega imam obavezu zbog mog naroda, koji, čini mi se, nikada nije bio lošije politički zastupljen i na Istoku i na Zapadu!

 

 

Zadnji put promjenjen Četvrtak, 06 Oktobar 2016 09:12
Mirnes Kovač

Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji. Bavi se praćenjem i analizom političkih procesa u regiji Bliskog istoka i Balkana. Predavač je na SSST-u, sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology. Pored prevodilačkog rada, autor je brojnih članaka i knjiga, a kao politički analitičar saradnik je Al Jazeere, Huffington Posta i drugih elektronskih i printanih medija. Član redakcije Preporoda je od 2006. godine.

Twitter

Facebook

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine