digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakav Balkan Evropa želi – fašistički ili demokratski?

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Novembar 21, 2016 0

Narodna skupština RS-a dodijelila  je 24. novembra ove godine zahvalnice i povelje ratnim zločincima presuđenim u Hagu Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku za zasluge u njenom radu. 

Ovoj svečanoj sjednici NSRS-a nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije Domovina, jer se ovaj datum veže za osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, 24. novembar 1991., – Skupštine čiji su strateški ciljevi bili, između ostalog, državno razgraničenje od druge dvije nacionalne zajednice, eliminiranje Drine kao granice između srpskih država i podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio. „Više od 3.000 ekshumiranih posmrtnih ostataka naših najbližih još nije identificirano. Republika Srpska je sva u masovnim grobnicama. 700 njih je otkriveno i još sve nisu ekshumirane. Mnoge majke svaki dan iščekaju vijest o pronalasku kostiju svojih sinova, a evo ponovo nam prijete, jer uručenje zahvalnica presuđenim ratnim zločincima predstavlja prijetnju i poziv na nove zločine“, kazala je za Preporod potpredsjednica Udruženja Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić.

 

Postaje li fašistička retorika naša svakodnevica

Predsjednica ovog udruženja Munira Subašić upozorava da oživljavanje ratne političke retorike iz '90-ih, te posebno skreće pažnju na opasnu pojavu koja se usljed toga sve više širi - pojavu prihvatanja fašističke retorike kao svakodnevice. „Pogledajte samo retoriku Mladena Grujičića. Kada je Karadžić dobio presudu Grujičić je na svom Facebooku napisao: „Idemo dalje“. Tom retorikom on je vrijeđao i nas i naše mrtve ukopane u Memorijalnom centru Potočari. Naročito je to bilo izraženo tokom predizborne kampanje - kada je išao na jedan skup i navečer prolazio pored našeg Centra i Memorijala, izvadio je flašu rakije i obratio se našoj mrtvoj djeci: „Ustajte Turci da ratujemo! Zamislite, našoj mrtvoj djeci je to govorio. Nezamislivo je da se tako ponaša neko ko se kandiduje za gradonačelnika Srebrenice“, s ogorčenjem kaže Munira Subašić.

“Zašto je Evropa nepravedna prema nama Bošnjacima? Zašto nešto ne uradi? Jesu li svjesni opasnosti kojima negiranje genocida i veličanje zločinaca vodi? Znaju li da se tako nastavlja sa trovanjem mladosti. Djeca se truju. Kakvu onda budućnost možemo očekivati”, upozorava Subašić i podsjeća kako se nakon II svjetskog rata Njemačka suočila sa prošlošću i prihvatila svoju odgovornost i tako uspjela postati to što je danas za razliku od onoga što mi danas imamo kod srpskog naroda, za što je uveliko odgovorna i međunarodne zajednica zbog toleriranja negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Helsinški komitet za ljudska prava RS-a, također, u pismu osude dodjele zahvalnica osuđenim za genocid i ratne zločine vidi da je to jedini pravi put i poziva srpski narod na suočavanje sa prošlošću i distanciranje od politika kojih se svi trebamo stidjeti i osuditi, kako ističu u saopćenju kojom osuđuju dodjelu zahvalnica presuđenim ratnim zločincima.

 

Cijeli tekst u Preporodu od 15. novembra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine