digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Osudi nasilje - pozivom u mir

Autor: Adem Garić Decembar 24, 2016 0

Nedavno sam, vozeći se u pravcu Prozora, slušao radio HB, a to bi bila skraćenica za Radio Hereceg-Bosne, što je voditelj i urednik, Mijo, provukao kroz uši slušatelja naglašavajući čak kako je Mostar centar, iliti glavni grad te nakaradne i željene fašističke tvorevine.

Inače, na samom ulazu u Prozor, gube se sve moguće stanice, osim Radio Rame, pomenutog Radio HB, i radio postaje Mir-Međugorje. Ne znam je li do mog automobila i radio prijemnika, zbog konfiguracije terena ili pak nečeg desetog? Međutim, to je posebna tema, o kojoj bi svakako valjalo progovoriti. Ono što želim prenijeti jeste slijedeće; u dijaloškoj emisiji na temu nedavnih događaja u Ankari i Berlinu,(atak na islamski centar nije spomenut) dakle na temu terorističkih napada, i ubistva ruskog ambasadora, progovorili su navedeni voditelj Mijo i analitičar iz susjedne R. Hrvatske čije ime nisam stigao čuti. Između ostalog, dvojica stručnjaka zaključuju kako je Bosna poldno tlo za ovakve i slične terorističke napade, te da je Bosna leglo potencijalnih islamskih terorista, ili kako ih stručnjaci za BiH nazivaju  "terorista spavača" . Primjećujete, kao što sam i sam primjetio, skretanje sa teme, ka etiketiranju BiH građana, mislim na one građane koji se izjašnjavaju kao muslimani i kojima je islam srž identita, kao terorista.

Ovdje se želim zadržati na sintagmi „islamski terorizam“ kako bismo je analizirali, i dokučili šta se njome pokušava postići.
U kolokvijalnom jeziku, termin terorizam je bio sporadičan u Bosni prije 11. septembra 2001. godine, za razliku od ostatka svijeta, posebno Zapada, gdje je upotrebljavan za "praktično svaki naročito gnusan akt nasilja za koji se smatra da je uperen protiv društva" (Bruce Hofmann: Unutar terorizma, str.9), bez obzira na izvršioca dotičnog. To proizilazi iz toga što je riječ teror (strah, užas), latinskog porijekla, a latinski jezik je korijen evropskih jezika, a samim tim i engleskog, koji je, zbog svog globalnog uticaja, svjetski. Inače, u engleskom jeziku se mnogi latinski izrazi doslovno koriste u kolokvijalnom govoru. Tako teror ima značenje u smislu "zadavanje straha, izazivanje straha, trepeta, užasa, strave, jeze; primjena nasilja sve do fizičkog uništenja protivnika" i kao izvedenica, "terorizam je vršenje terora, vladanje zastrašivanjem, tiranija, uništenje protivnika najokrutnijim sredstvima (progoni, ugnjetavanje, ubijanja)." (R.Klaić: Veliki rječnik stranih riječi, str.1245). Teror je dakle "primjena nasilja bez obzira na način i sredstva, radi zastrašivanja ili slamanja otpora političkog protivnika" (Stručni leksikon, str.208). Postoje brojne grupacije ljudi, koje u svom dijelovanju koriste nasilje kao jedan od metoda ostvarivanja zacrtanih ciljeva. "Najveća razlika između terorista i drugih skupina ljudi, koji preduzimaju kriminalno nasilje jeste motiv (ideja, a ne osobna korist i dobitak)".(Časopis "Hrvatski vojnik" br.76., str.7)

S druge strane, u Plemenitom Kur'anu, muslimanima je jasno dato do znanja slijedeće;

"Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili onoga koji na zemlji nered ne čini, kao da je sve ljude poubijao." El-Ma'ide, 32

"Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; Da pouku primite, On vas savjetuje." En-Nahl 90.

Dalje, riječ islam (predanost Jednom Bogu) i selam (mir) su iz jednog korijena, tako da je u najmanju ruku nelogično praviti sintagmu, koja bi u slobodnom prevodu imala značenje; MRINI STRAH, ili STRAHOMIR, ili STRAŠNI (UŽASNI) MIR. Činjenica jeste da unutar zajednice muslimana postoje ekstremne i radikalne skupine, koje pokušavaju nametnuti svoje viđenje, vjere, svijeta i života, ne birajući pri tome sredstva. Takve treba, prepoznati, evidentirati, i procesuirati, što je zadatk institucija i agencija, dakle, država. Dovoditi takve skupine u vezu sa islamom i muslimana znači, ono što sam već naveo, a to je etiketiranje svih muslimana kao terorista, samim tim što su muslimani, ili što govore neki od jezika gdje muslimani čine većinu, kao što je arapski. To potvrđuje i slučaj „ You tube zvijezde“ Adama Saleha, koji je izbačen iz Delta avio kompanije zbog razgovora na arapskom, kao potencijalnog teroriste. Bitno je naglasiti, da terorizam, u svim oblicima, nije imanentan islamu, samim tim ni muslimanima.

Zaključak u tri tačke;

1. Ovaj slučaj je samo jedan primjer kako mediji konstruiraju vijesti, plasirajući ih kao istinite i mjerodavne. U eri internet-ludila primjetene su također, prašume lažnih informacija koje ne dozvoljavaju da se dopre do stvarnih problema, koje nastoje spriječiti većinu da dođu do srži islamskog učenja, i onoga što bi muslimani prema tom učenju trebali biti i što većina od skoro dvije milijarde u velikoj mjeri i jeste. Zajednica srednjeg puta, koja ne podržava bilo koji oblik ekstremizma i radikalizma. Ako još uvijek ima onih koji slijepo prate i slušaju medije, bezrezervno, bezuslovno, bez imalo promišljanja i zdrave pameti, vrijeme je da im se ukaže da mediji rade onako kako im se kaže, s jedne, a s druge strane, u cilju pridobijanja što veće publike koje će im u delirijumu aplaudirati i kimati glavama u sve skučenijem medijskom prostoru.
" Ako ne budete jako oprezni, mediji će vas natjerati da mrzite ljude koji su potlačeni i da obožavate njihove tlačitelje" ( Malcom X )

2. " Ako kakvo dobro dočekate, to ih ozlojedi, a zadesi li vas kakva nevolja, obraduju joj se. I ako budete trpjeli, i ono što vam se zabranjuje- izbjegavali, njihovo lukavstvo vam neće nimalo nauditi. Allah, zaista, dobro zna ono što oni rade". ( Ali-Imran, 120.)

Trenutno najveća nevolja muslimana jesu nevoljnici i maloumnici koji u ime islama i muslimana, govore i djeluju suprotno od onoga što islam jeste. Ubijanjem, krvoprolićima, despotizmom, terorizmom, sketaštvmom i ekstremizmom svakog oblika.
Ti i takvi, najčešće su obične marionte u rukama još većih nevoljnika-maloumnika koji sanjaju iracionalne snove o obnovi hilafeta, "mačem i sabljom". Svaki muslim zdrave pameti bi trebao glasno reći; TO NIJE MOJ ISLAM !
Stvarni neprijatelji islama i muslimama obično željno čekaju ovakve i slične ispade i zlodjela, kako bi napravili korak dalje u svojim neprijateljskim naumima.

3. Neprijatelji, prijatelje i braću upućuju jedne- drugima. Iskoristimo to i podsjetimo se šta nam savjetuje naš uzor i predvodnik, Muhammed a.s. ;

„Nećete ući u Džennet dok ne budete uzvjerovali... kaže Poslanik a.s. upozoravajući nas ovim riječima. Dženneta bez istinskog imana- vjere nema, a zatim nas on Mubarek upućuje kako ćemo postići istinsku vjeru pa kaže: Nećete uzvjerovati dok se ne budete međusobno voljeli... pitanje je, volimo li se u ime Allaha dž.š., ima li ljubavi među nama ?

Poslanik a.s. zatim kaže: Hoćete li da vas uputim na ono zbog čega ćete se, ako ga budete činili, voljeti međusobno ? Odgovor i uputu od strane Poslanika a.s. po ovom pitanju smo dobili, do nas je hoćemo li ga poslušati i biti ustrajni u onome što nam je u emanet ostavio, a on Mubarek je rekao: ŠIRITE MIR MEĐUSOBOM !

Zapamtimo draga braćo, za braću muslimane bez braće muslimana ni Dženneta nema!!!

Zato, ako hoćeš Džennet dragi brate voli brata svoga, a brata svoga ćeš zavoliti ako se izmiriš sa njim, ako ga miru i dobru pozivaš !!!

Ništa se ne postiže nasiljem, napadima i provokacijama, ništa se ne postiže svađom, mržnjom i nemirima, ništa, osim novih nemira novih sukoba i novih ratova.

Osuditi nasilje pozivom ka miru i izmirenju jeste stvarna potreba i zadaća današnjih muslimana, to je trenutno najpreči džihad, to je trenutno svrsishodna i svima korisna borba na Allahovom putu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine