digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dan bijelih traka 31. maj

Obilježavanje Dana bijelih traka, 31.05.2017.god.

Povodom 25. godišnjice nasilnog napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka, 31. maja 2017. godine, Udruženje žrtava i svjedoka genocida kroz inicijativu “Zajedno protiv negiranja“ poziva građane i javne institucije u Sarajevu da na svojim uredskim prozorima postave bijelu plahtu i nose bijele trake u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali da nose bijele trake na rukavima i označe svoje domove.

Putem lokalne radio stanice izdata je naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određen broj još uvijek traga.

Fašistička strategija etničkog čišćenja i ubijanja civilnog stanovništva se odvijala i u drugim gradovima takozvane Srpske Republike u BiH gdje je nesrpsko stanovništvo moralo da nosi bijele trake. Zločin i golgotu kroz koju je prošlo na hiljade djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti  preživljavaju eho Drugog svjetskog rata i Holokausta.

Cilj aktivnosti “Zajedno protiv negiranja” i obilježavanje Dana bijelih traka je da budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama a posebno 102 ubijene djece Prijedora i više od 3 hiljade ubijenih civila kojima Prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja. Najmanje što možemo da uradimo jeste da nedozvolimo da se nevine žrtve zaborave i počinjeni zločini negiraju.

Pozivamo građane Sarajeva da stave bijele trake i phlate, te da budu glas protiv negiranja zločina. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine