digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro

Ramazansko jutro na radiju BIR je jutarnji program u kojem voditelji kreiraju jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u BiH, dijaspori i svijetu. U Ramazanskom jutru emituju se vijesti u 9:00h i 11:00h.

Redovne rubrike Ramazanskog jutra radija BIR
Edukativni serijal IZ

U okviru jutranjeg programa, od 10.00 sati emituje se serijal u kojem profesorice i profesori obrazovnih ustanova Islamske zajednice (IZ) govore o različitim temama u oblasti islamskih nauka, obredoslovlja i razumijevanja vjere.

"Šta Ako&Kako"

Ramazanska izdanja rubrike "Šta Ako i Kako", koju uređuje Sedin Salić, emituju se utorkom. Ove godine sa nama je dr Šefik Kurdić. Podsjetimo se zajedno na odlike i vrijednosti islamskog bontona.

Rubrike vikendom
Subotom emitujemo snimak ramazanske hutbe iz Begove džamije.
Nedjelju ukrašava "Radio mekteb", rubrika koja će se aranžirati posebno za male postače. Informišemo se o vrijednostima posta kod djece, navikavanju na post, prenosimo obrazovne sadržaje o opštim vrijednostima vjere, a pored tih malih savjeta imamo i "Ramazanski kviz" za male postače.

"Naši ramazanski dani"

U rubrici "Naši ramazanski dani" predstavljamo ramazanske aktivnosti, organizaciju ramazanskog života u našim džematima, razgovore sa glavnim imamima u medžlisima u BiH i dijaspori. Rubrika u kojoj dajemo priliku institucijama Islamske zajednice (medžlisima, muftijstvima i drugim ustanovama) da predstave svoje ramazanske aktivnosti. Rubrika se emituje u okviru popodnevnog ramazanskog programa. Producent rubrike je Mirsad Ovčina.

Informativni program
Vijesti se emituju u redovnim terminima: 09:00, 11:00 i 15:00. Centralna informativna emisija se takođe emituje u redovnom terminu u 17:00 sati.Vikendom možete pratititi vijesti u : 11.00 i 15.00 sati. Centralni info i vekendom jeusvom redovnom terminu.

Ramazanska mukabela
Jedan od najslušanijih sadržaja programa radija BIR, "Ramazanska mukabela" emituje se u tri termina: sehurska, prijepodnevna i termin poslije jacije namaza. Kur'an časni se u prijepodnevnom i večernjem terminu emituje bez prijevoda. Ove godine smo u prilici ponuditi jedinstven ugođaj slušaocima, jer pratimo emitovanje ''Prve bosanske hafiske mukabele'', iz produkcije RTV IZ BIR.

Emisije u popodnevnom ramazanskom programu
"Poziv"

Ponedjeljkom emisija "Poziv" – želimo Vam približiti pojam ezana i ikameta. U okviru serijala poslušaćete snimak razgovora sa hafizom Vehbijom Šećerovićem, dugogodišnjim mujezinom Gazi Husrev-begove džamije. Ezan je značajan u životu muslimana. To je poziv na namaz (molitvu). Ezan i ikamet nas dočekuju kada stignemo na ovaj svijet, također nas ispraćaju sa ovoga svijeta. Serijal uređuje Mensur Aličković.

"Porodica i zajednica"

U okviru ovogodišnjeg ramazana emitovaćemo i majsko izdanje emisije "Porodica i zajednica" koju uređuje Sabrija Mehmedović.

"Naša južna baština"

Utorak: "Naša južna baština" – ramazanska izdanja emisije predstavljaju zbivanja u Hercegovini i na području mostrskog muftijstva. Uređuje Hasan Eminović.

"Tuzlanska hronika"

Srijedom "Tuzlanska hronika" – ramazanska izdanja emisije koja tretira aktuelnosti sa područja tuzlanskog Muftijstva. Uređuje Amina Đulović.

"Ramazanski susreti"

Četvrtkom pratite serijal ''Ramazanski susreti''. TV serijal koji je emitovan prošle godine u sklopu dijela tv produkcije ramazanskog programa pod pokroviteljstvom Uprave za vjereske poslocve Rijaseta IZ, za potrebe emitovanja ovogodišnjeg ramazanskog programa radija BIR snimak je prilagođen radio programu.

"Ibadet – veza sa Stvoriteljem"

Petak: "Ibadet – veza sa Stvoriteljem" jedna od najslušanijih emisija, u ramazanu se također emituje. Sa nama je prof Mustafa Spahić, a urednik serijala je Edin Spahić.

"Gost urednik"

Subota: "Gost urednik" je emisija u kojoj učesnici iz različitih oblasti sa gostima kreiraju primjerene ramazanske sadržaje, iz oblasti kojima se bave (historije, vjerskih tema i sl.), ove godine sa nama dr Adem Zalihić, prof Adna Zulič, a predstavičemo i redakciju časopisa za djecu Elif Emisijju je producirala urednica Alma Hadžić.

"Naše medrese"

Nedjelja: "Naše medrese" – Amela Jordamović i Amir Muminović vode nas kroz ovaj serijal. Upoznaćemo divne mlade ljude, polaznice i polaznike bosanskohercegovačkih medresa. Oni su vrijedni, talentovani i izuzetni. Saznaćemo pojedinosti o načinu rada, odgoja i obrazovanja u srednjoškolskim ustanovama IZ.

Iftarski i sehurski program realizujemo uživo!
Iftarski program
"Glas mladosti"

U iftarskom programu poslušjate serijal "Glas mladosti". Ramazanske teme, dileme i mišljenja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. U serijalu "Glas mladosti" učestvuje 25. škola. Mentori sadržaja su profesorice i profesri islamske vjeronauke.

Prijatelji radija BIR koji su podržali realizaciju ramazanskog programa za naše slušaoce pripremili su i lijepe hedije koje ćemo vam uručiti u toku iftarskog programa.

U okviru iftarskog programa emitujemo i posebno odabrane ilahije i kaside po izboru muzičkog urednika Mirsada Ovčine. Budite sa nama i u ovom dijelu programa.

Sehurski program
Posebno izdvajamo Sehurski program koji se realizuje direktno, sa gostima i kontaktom sa slušaocima. Sehurski program kreira Zehra Alispahić. Ove godine fokus je na vrijednostima i vrlinama naše domovine Bosne i Hercegovine.


Dragi slušaoci, cjenjeni postači neka su nam blagoslovljeni i berićetni ramazanski dan.
Sve reakcije i upite u vezi sa programskom šemom, komentare, kritike i sugestije možete uputiti na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ramazansku programsku šemu možete vidjeti na OVOM LINKU.

Nadamo se da ćemo sadržajima ramazanskog programa opravdati povjerenje i da će talasi Radija BIR u ramazanu biti vaš izbor. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine