digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Autor: Rašid Orlović Maj 29, 2017 0

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za narod Sirije stigao na odredište – Logistički centar Reyhanli turske humanitarne organizacje IHH.

Reyhanli, četvrtak, 18. maj 2017. – Četvrti humanitarni konvoj pomoći, koji je u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus iz Doboj Istoka pod sloganom “Bosna i Herecegovina za Siriju” krenuo u petak 12. maja, stigao je na svoje odredište, na tursko-sirijsku granicu.

Konvoj se sastoji od 17. kamiona (šlepera) u kojima se nalazi 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, 7 paleta tjestenine, 2 palete đema, 6 paleta odjeće i 9 paleta dječijih pelena.

Centralno mjesto u prikupljanju pomoći prikupljenoj u ovom konvoju je akcija Muftijstva zeničkog provedena u periodu od 14. do 17. aprila 2017. godine na području cijelog Muftijstva, a na osnovu zaključka sa 137. redovne sjednice Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, u toku koje je prikupljena pomoć u prvih 14 kamiona.

Ovoj akciji pridružili su se i svojim učešćem istu podržali Muftijstvo banjalučko, brojne društveno odgovorne kompanije i škole od kojih izdvajamo: kompanija “HIFA” iz Tešnja, „HIFA-OKTAN“ iz Tešnja, doo „EURO-METALI“ Doboj Jug, Udruženje „Podrinje“ Srebrenik, Fondacija Muharem Berbić, doo „DMDE“ Doboj Istok, doo „ŠKREBO“ Klokotnica, doo „SUBAŠIĆ“ Potočani, OZ „AIDŽ“ Brijesnica Velika, te mnogi drugi pojedinci i ustanove. Prostore za skladištenje ustupili su „Vegafruit“ Brijesnica Mala, doo „Zedina“ Brijesnica Mala i SKF Klokotnica.

Uposlenici MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo i Mohammad Yaser Sabbagh u pratnji Bajre ef. Džafića – glavni imam MIZ Doboj, hadži Rašida ef. Orlovića – sekretar MIZ Tešanj i koordinatora za rad sa NVO, Nijaza Duzana – koordinator za socijalna pitanja Muftijstva banjalučkog i Džemala ef. Salkića - koordinator za socijalna pitanja Muftijstva zeničkog, dočekali su konvoj u logističkom centra IHH u turskom gradu Reyhanli. Prva dva kamiona stigla su u srijedu naveče (17. 05.) i odmah ujutro istovareni,  a preostali u četvrtak 18.05.2017. g.  Iako su prešli dog put (2500 km) sa natovarenim kamionima vozači su bili izuzetno raspoloženi i zadovoljni izvršenim zadatkom.

Prema riječima domaćina - direktora logističkog centra IHH Reyhanli Jusufa Tunça ovaj centar je jedan od osam centara IHH koji pružaju pomoć narodu Sirije (4 na teritoriji Turske i 4 na teritoriji Sirije) u kojima je ukupno 700 zaposlenih koji brinu o 2 miliona izbjeglih i raseljenih sirijaca, (1.500.000. na području Sirije i 500.000 na području Turske). U ovim centrima su logistička skladišta i pekare u kojima se peku lepine i dnevno distribuira oko 2 milona lepina. Pekara u logističkom centru Rejhanly (u koji je dopremljena pomoć iz BiH) dnevno ispeče oko 140.000 lepina dok su pekare u centrima na teritoriji Sirije prestale sa radom zbog nedostatka brašna, pa će pristigla pomoć iz Bosne i Hercegovine koja je stigla u najbolje moguće vrijeme odmah biti usmjerena u  te centre.  

Članovi delegacije iz prethodnice konvoja su u iščekivanju konvoja posjetili ovu pekaru, logistički centar, rehabilitacioni centar, krojačku radionicu, prisustvovali svečanom otvorenju „Jetimskog sela“,  dijelili prehrambene pakete u manjim izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici i prikupili vlastita sredstva za pretstojeće iftare izbjeglih i raseljenih sirijaca.

Pored pomoći izbjeglom i raseljenom stanovništvu Sirije, prema riječima vodiča Yasera,  Turska vlada je omogućila brojne pogodnosti izbjeglom stanovništvu na području teritorije Republike Turske – osnivanje kompanija bez obaveza prema državi, zapošljavanje izbjeglica bez obaveza prema državi, besplatno medicinsko zbrinjavanje, a IHH dodatno kroz osposobljavanje žena za samostalno zanimanje kompletnom organizacijom kursa šivenja i krojenja u okviru koga žene rade u vlastitoj tvornici ove organizacije i nakon potpunog osposobljavanja uz certifikat se zapošljavaju u tekstilnim firmama, kroz otvaranje rehabilitacionih centara za zbrinjavanje ranjenih i bolesnih koji nemaju mjesta u bolnicama nakon medicinskog tretmana,  izgradnju stambenih naselja i objekata i „jetimskog sela“ za 1.060. jetima sa svim potrebnim sadržajima (sobe za stalni boravak, škola, igraonice, poliklinika, džamija, sportska igrališta, ...). Ovo jetimsko selo je izgrađeno sredstvima vakifa iz Katara  po principu jedan vakif jedan objekat i svečano otvoreno u četvrtak 18.05.2017. godine u prisustvu brojnih zvanica na čelu sa direktorom IHH i zvanica i vakifa iz Katara, a prisustvovala je i navedena delegacije iz BiH. 

IHH Humanitarian Relief Foundation (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı,) Fondacija za ljudska prava i slobode i humanitarnu pomoć -  osnovana je 1992 godine s ciljem pružanja pomoći bosanskim muslimanima i službeno registrirana u Istanbulu  1995. godine.

Pruža humanitarnu pomoć u područjima rata, potresa, gladi, i sukoba. Trenutni predsjednik IHH je Fehmi Bülent Yildirim. IHH je turska NVO koju čine uglavnom turski muslimani aktivni u više od 100 zemalja članica. Registrovana je i sarađuje sa Gospodarsko-socijalnim vijećem Ujedinjenih Naroda. 

IHH ima za cilj doći do svakog područja pogođenog ratovima, katastrofama, siromaštvom i kršenjem ljudskih prava, i smatra da civilna inicijativa ima komplementarnu ulogu državnim i međunarodnim organizacijama u rješevanju humanitarnih problema. Ovi ciljevi se ostvaruju dopremanjem hrane, odjeće i šatora na krizna područja pogođena ratovima, sukobima i prirodnim katastrofama...

Delegacije je boravili u gradu Reyhanli koji je grad i općina provincije Hatay na mediteranskoj obali Turske, u blizini granice sa Sirijom. Nekad poznat kao Irhat i Reyhanliye koga naseljavaju turci od 16 stoljeća, posebno kao muslimani muhadžiri iz Reya, a kasnije u 19 stoljeću iz Kavkaza i Cipra.

U terorističkom napadu 11. svibnja 2013. godine autobombom u gradu je ubijena 51 osoba i na tom je mjestu podignut spomenik.

Reyhanli područje je tipično mediteranske klime, sa razvijenom poljoprivredom sa navodnjavanjem zemljišta na kome se proizvodi pamuk, pšenica, krompir, luk, maslina, a ima i farmi stoke.

Grad se nalazi na glavnoj cesti Iskenderun – Halep u Siriji. Granični prelaz za Cilvegozi na 5 km istočno od grada (prelaz posjetila delegacija) je najprometnija „karaula“ između Turske i Sirije preko koje i danas svakodnevno prolaze velike količine humanitarne pomoći ali i građevinskog materijala (cement, željezo....).  Površina općine je 367 km2, a nadmorska visina 158 m.  Od početka rata u Siriji broj stanovnika se gotovo udvostručio.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine