digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prvi koraci u procesuiranje zločina u Siriji napravljeni u Njemačkoj

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Avgust 16, 2019 0
Sirija (foto: Aljazeerabalkans.net) Sirija (foto: Aljazeerabalkans.net)

„Znaš li šta se ovdje događa?“, naziv je izvještaja koji je nedavno objavio  Sirijski centar pravde i odgovornosti (Syria Justice and Accountability Centre - SJAC), nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu. Na osnovu razgovora sa preživjelima, dokument daje uvid u metode mučenja koje se prakticiraju u vladinim zatvorima u Siriji. „Silovanje i druge vrste seksualnog nasilja u tim objektima su rutina“, stoji u sažetku dokumenta.

Autori dokumentacije su analizirali 91 intervju i došli do zaključka da 56 od njih sadrži reference na seksualno i rodno zasnovano nasilje – prvenstveno na silovanje, na druge vrste seksualnog nasilja, mučenje genitalija i nedostatak pristupa ginekološkoj njezi u zatvoru. Intervjui su vođeni sa dječacima i djevojčicama, te ženama i muškarcima koji su preživjeli takvo mučenje u 30 zatvorskih jedinica u Siriji od 2012. do danas.

Prikazani slučajevi ukazuju na „koordiniran, široko rasprostranjen i sistematični obrazac nasilja“, kažu autori izvještaja.

Zapanjujuće je koliko su se svjedočenje poklopila sa onima koje je Vijeće za ljudska prava UN-a prikupilo u 454 intervjua o seksualnom i rodnom nasilju u državnim sirijskim zatvorima, kaže Hannah Grigg, jedan od autora izvještaja SJAC-a, u razgovoru za njemačku agenciju DW.

U organizaciji SJAC se nadaju da bi dokumentovana svjedočenja mogla pomoći u identifikaciji i procesuiranju počinitelja. Međutim, do sada je to išlo teško, a glavni razlog je činjenica da Sirija nije član Međunarodnog krivičnog suda.

Pored toga, u Vijeću sigurnosti UN su raniji pokušaji žalbe tom sudu blokirani. Zato su neke evropske zemlje posljednjih godina pokušavale da procesuiraju osumnjičene počinioce na evropskom tlu. Ali slaba je mogućnost da se visoki sirijski zvaničnici dovedu pred lice pravde.

U 2017. godini, grupa sirijskih izbjeglica u Njemačkoj je podnijela tužbu u kojoj su naveli nekoliko imena visokih službenika Sirije. Godine 2018. je njemački državni tužilac objavio međunarodnu potjernicu za šefom obavještajne službe sirijskog vazduhoplovstva Džemilom Hasanom zbog zločina protiv čovječnosti.

I bivši uposlenici sirijske tajne službe u Njemačkoj moraju računati sa krivičnim gonjenjem. Dva bivša uposlenika obavještajne službe Sirije su uhapšena u febrauru 2019. godine u saveznim njemačkim pokrajinama Berlin i Porajnje Falačka ili  Rheinland-Pfalz. Savezno tužilaštvo ih optužuje za zločine protiv 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine