digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iran ne treba koristiti nesreću na Mini u političke svrhe

Autor: Ajša H. Hadžimešić Oktobar 22, 2015 0

Saudijski ministar vanjskih poslova Adil al-Džubejr u izjavi za novinare u New Yorku naglasio da vjeruje da bi „Irancima bilo bolje da ne politiziraju tragediju onih koji su stradali dok su obavljali najvažnije vjerske obrade na najsvetijem mjestu na zemlji - obrede hadža“, te da zauzmu „racionalniji stav“ prema tome.

„Mi ništa ne krijemo“, kazao je al-Džubejr dodavši da ako bude ustanovljeno da je bilo propust da će snoditi sankcije oni koji su doveli do njih“. „Ali želim da ponovim, nije vrijeme za politiziranje ovog slučaja u političke svrhe“, napomenuo je al-Džubejr. Kada postanu jasne činjenice i istina o cijelom slučaju onda ćemo iste te informacije i objaviti

U metežu na Mini, jednom od najgorih u posljednjih 25 godina

Rekao da se planovi oko hadža hitno moraju revidirati Ministar unutrašnjihposlova i zdravstva kažu da se hadžije nisu pridržavale sigurnosnih mjera i uputstava te da nisu slušali naredbe i druge upute osoblja i nepoštivanje propisa Hodočasnici optužuju da osoblje ne govore arapski jezik, te da nisu dovoljno obućeni. Rezultati istrageće biti predati kralju kojiće odlučiti o daljim mjerama

 Ranije je saudijski prestolonasljednik Halid el Fejsal, direktor Centralnog komiteta za hadž Kraljevine Saudijske Arabije, odgovornost za tragediju na Mini prebacio na hadžije tvrdeći da su oni glavni krivci jer nisu poštovali signalizaciju. Muhammed Džaferi, savjetnik Agencije za hodočašće britanskih državljana u Mekku, je rekao da su saudijski zvaničnici i kraljevska porodica odgovorni za tragediju na Mini i dodao: "Zatvaranje koridora za kretanje hadžija u vrijeme održavanja sastanka u palači je dovelo do tragičnog događaja usljed gužve nastale na Mini, kada su se hadžije kretale ka Ramj Džemeratu.

 Prema izvještaju TV Sahar, koja se poziva na agenciju Fars, informativni portal lista UAE Šuun Halidžije je, navodeći zahtjeve Islamske Republike Iran upućene saudijskim zvaničnicima nakon nesreće na Mini, objavio da su zvanična isprika, međunarodna istraga i prihvaćanje odgovornosti, uz isplatu štete, tri ozbiljna zahtjeva iranskih zvaničnika upućena Rijadu.. 

Prema pisanju ovog lista, zvanična isprika Saudijaca zbog te nesreće i prihvaćanje odgovornosti su prvi zahtjevi Irana. U skladu s tim su i izjave zvaničnika ove zemlje o nekompetentnosti saudijskih vlasti u organiziranju hadža i internacionalizaciji ureda svetih mjesta Meke i Medine. Prema ovom izvještaju, drugi ključni zahtjev Iranaca je provođenje međunarodne istrage nesreće na Mini, kao i nesreće rušenja dizalice.

Većina žrtava i nestalih u nesrećama koje su se dogodile na hadžu bile su Iranci. Ovaj portal u nastavku ukazuje na stavove Vođe islamske revolucije koji je izjavio da se Saudijci moraju zvanično ispričati zbog nesreće na Mini koja je odvela u smrt 769 hadžija, među kojima i Gazanfar Rokn Abadi, bivši iranski ambasador u Bejrutu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine