digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Evropa: Rastući val ekstremne desnice

Autor: Ajša H. Hadžimešić Oktobar 22, 2015 0

Timmerman upozorio na rastući val ekstremne desnice i pozvao na prihvaćanje različitosti

 

 U intervjuu za Radio 4 BBC-ja  prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans upozorio je na „uspon desničara u Europi“. Intervju je proveden nakon sastanka europskih lidera u kojem su dogovoreni modaliteti za odgovor na izbjegličku krizu. 

Timmermans je rekao da ćemo u slučaju izostanka dugoročnog rješenja „vidjeti rastući val ekstremne desnice preko čitavog europskog kontinenta“ i porast broja Europljana podložnih ksenofobiji i strahu od izbjeglica iz muslimanskih zemalja. 
„Mi bi trebali znati više o povijesti centralno istočne Europe“, rekao je. „Znati da su oni bili izolirani generacijama, da su tako dugo bili pod opresijom Moskve da nemaju iskustva s različitošću u svojim društvima, to stvara strah u društvu“.
Iskusni nizozemski političar i diplomat je optužio mađarskog premijera Orbana da koristi atavizme i strahove iz komunizma kako bi privolio narod na otpor prema prihvatu izbjeglica i rekao da se središnja Europa mora prilagoditi demografskim promjenama. „Svako društvo, bilo gdje u svijetu, u budućnosti će biti raznoliko – to je budućnost svijeta. Stoga će se zemlje središnje Europe na to morati naviknuti. One trebaju političke lidere koji imaju hrabrosti objasniti to svojoj populaciji umjesto da se poigravaju sa strahovima kao što čini Orban u posljednjih nekoliko mjeseci“, rekao je Timmermans.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine