digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fascinantna knjiga o bosanskoj diplomatiji ratnih 1990-ih

Autor: E. Subašić Juli 12, 2024 0

U Sarajevu je prošlog mjeseca izašla knjiga „Kraljevi i Predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine“ autora dr. Mirnesa Kovača, koja znanstvenim pristupom ovoj temi otkriva brojne značajne, ali i interesantne činjenice o bosanskohercegovačkoj diplomatiji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine

Riječ je o priređenom doktorskom radu dr. Kovača koji je odbranjen na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2024. godine. Kovač se temama koje se tiču Bliskog istoka bavi skoro tri decenije, a ideja da se istraži diplomatija u političkom trouglu BiH – Saudijska Arabija – Sjedinjene Američke Države rezultat je razgovora s nekim od ključnih aktera ovih procesa, poput dr. Ejupa Ganića, dr. Harisa Silajdžića, dr. Mustafe Cerića, ambasadora Muhameda Sacirbeya i drugih. Nakon toga je uslijedila izrada jednog policy-papera o odnosima Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, a nakon čitanja ovog dokumenta dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo predložio je da se ova tema obradi u sklopu doktorskog studija.

„Ova knjiga je zapravo moja doktorska disertacija koju sam odbranio na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu pod naslovom Odnosi Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i involviranje Sjedinjenih Američkih Država. Sada, u knjiškom formatu uz sve bitne reference i izvore, po prvi put objavljujem i donosim važne historijske dokumente, fotografije i svjedočenja iz tog perioda. A to je ključni period naše savremene povijesti kada je Bosna i Hercegovina kao država stekla nezavisnost i međunarodno priznanje“, kazao je Kovač. Prema njegovim riječima u posljednjih trideset godina uloga i vanjsko-političko djelovanje Kraljevine Saudijske Arabije i njen odnos prema Bosni i Hercegovini uglavnom su se promatrali sa jednom dozom opreza i podozrenja, iako se radi o zemlji koja se od priznavanja i uspostave diplomatskih odnosa sa našom zemljom odnosila sa izuzetnim poštovanjem, razumijevanjem i neskrivenim simpatijama. Posebno se to moglo vidjeti tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu koji ova knjiga tretira.

„Zanimljivo je što se sličan trend sumnjičavosti razvija i kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, zemlja koja je faktički od dana priznavanja nezavisne i samostalne Bosne i Hercegovine konzistentno ostala predana politici njenog očuvanja upravo u svoj posebnosti, bogatstvu i raznolikosti naše domovine. Naime, prodiranjem različitih malignih i autoritarnih stranih utjecaja uglavnom sa Istoka među narodima u Bosni i Hercegovini se nerijetko, u većoj ili manjoj mjeri, širi otvoreni anti-amerikanizam i općenito anti-zapadni narativ, iako je svima jasno da se Bosna i Hercegovina nalazi u Evropi i to u njenom središnjem dijelu te da kulturno i civilizacijski pripada ovom kontinentu i njegovim povijesnim i političkim dinamikama. K svemu tome, dešava se i jedan očigledan paradoks da zbog nedostatka znanja i taktike gubimo dokazane prijatelje koji su bili s nama kad je bilo najteže. Upravo zbog ovog sam se odlučio da ovo naučno istražim i ukažem na važnost tih procesa, te naznačim ključne faktore lidere pojedince koje moramo imati kako bismo se nosili sa izazovima i promijenjenim globalnim okolnostima i odnosima“, kazao je Kovač.

Kao jedan od primjera podrške Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini tokom ratnih godina Kovač je podjestio na nedavne diplomatske pritiske prilikom usvajanja Rezolucije o Srebrenici. Daleko teža i neizvjesnija diplomatska borba vodila se prije 32. godine upravo u drugoj polovini maja, 22. maja, 1992., kada je tadašnja Miloševićeva diplomatija nastojala spriječiti prijem Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije. Jedna mala i nemoćna novoosamostaljena država u srcu Evrope pojavila se na svjetskoj sceni bez ikakvih resursa i pobijedila jaku i razgranatu diplomaciju bivše SFR Jugoslavije koju je uzurpirao Milošević.

„Zastava naše države se u najtežim trenucima njene povijesti zavihorila na East Riveru – iza tih događaja stajali su ljudi, lideri, donosioci odluka koji svjedoče u mojoj knjizi, a ključna podrška je došla od Saudijaca i Amerikanaca. Mnogi i danas ne znaju da je prijem Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske u Ujedinjene nacije pročitan na čistom arapskom jeziku, a proklamirao ga je saudijski diplomata Samir Shihabi koji je u mandatu 1991-1992 predsjedavao Generalnom skupštinom UN-a. Ovo je samo jedna mala ilustracija tog turbulentnog perioda o kome knjiga govori“, pojasnio je Kovač i podsjetio da je

Kraljevina Saduijska Arabija, odnosno njen tadašnji suveren kralj Fahd bin Abdul Aziz Al Saud, po priznanju bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, bila jedina zemlja u početku koja je pritiskala Sjedinjene Američke Države da se involviraju i zaustave rat i uništenje Bosne i Hercegovine.

„Dakle, izravni saudijski diplomatski pritisak na Clintonovu administraciju, koji je jedna opsežna bosanska diplomatska inicijativa kroz znanje i taktiku  uspjela osigurati, odvijao se kroz pisma kralja Fahda predsjedniku Clintonu, te slanje ličnih emisara. Upravo ova studija naglašava važnost uloge pojedinaca u oblikovanju vanjske politike i uspostavljanju međudržavnih odnosa što iz današnjeg političkog krajolika Bosne i Hercegovine izgleda gotovo nestvarno. Na tragu ovog danas s pravom postavljamo pitanje da li je moguće stvari revitalizirati i odnose podignuti na viši nivo uz obostranu korist. Jer, djeluje porazno saznanje da naša diplomacija ne prati promjene i zahtjeve novih okolnosti. Za uspješnost bilo koje politike potrebna je usklađenost nekih ključnih faktora, ali odlučujuća je politička volja. Zatim, slijede definiranje interesa, razumijevanje i promocija historijskih, vjerskih i kulturnih veza, te vizija koja je od ključne važnosti. Već skoro deceniju Kraljevina Saudijska Arabija promovira svoju viziju 2030, da postane zemlja ekonomske diversifikacije, globalne angažiranosti i poboljšane kvalitete života. Istovremeno i Bosna i Hercegovina ima mogućnost da 2030. godinu odredi kao svoju prekretnicu kao ključnu ciljanu godinu da postane članica EU i NATO saveza. Postavljanje ovako visokih ciljeva nije garant da će se on ostvariti, ali da bi se stvari kretale u pozitivnom smjeru nužno je razbiti pesimizam i društvenu depresiju, te načiniti strateške korake koji će ovoj zemlji otvoriti potencijale da postane društvo izvrsnosti i poželjna destinacija za investicije. To bi zapravo tek afirmiralo i monetiziralo spomenuti „simbolički kapital“ i učinilo Bosnu i Hercegovinu u punom kapacitetu poveznicom koja spaja Istok i Zapad“, kazao je Kovač.

Knjiga sadrži brojne fotografije iz različitih arhiva koje do sada nisu u ovom formatu bile dostupne široj javnosti, a s mnoštvom referenci koje upućuju na važne arhivske materijale knjiga može biti važna za odgovorno tumačenje prošlosti, ali i planiranje budućnosti, s obzirom da na kraju knjige autor postavlja pitanja u vezi s uspjehom današnje diplomatske veze BiH sa Saudijskom Arabijom.

 

O autoru

Dr. Mirnes Kovač je rođen u Zenici, a danas živi i radi u Sarajevu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu 1996., i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2001. godine. Međunarodne odnose je magistrirao na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji 2005., a doktorirao na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu 2023. godine.

Novinar je i urednik u redakciji novina Preporod, a u dosadašnjem stručnom i znanstvenom radu sarađivao je na više znanstvenih i istraživačkih projekata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama posvećenim Bliskom istoku, islamu i muslimanima u Europi.  Objavio je autorsku knjigu Opsada islama, zbirku intervjua sa najznačajnijim misliocima o islamu na Zapadu i u muslimanskom svijetu (Buybook: Sarajevo i Zagreb, 2014). Objavio je petnaest prijevoda knjiga sa engleskog jezika iz oblasti islama, historije religija, međunarodnih odnosa  i međureligijskog dijaloga, kao i brojne članke, intervjue i analize  iz oblasti politike Bliskog istoka i Balkana u vodećim domaćim, regionalnim i svjetskim medijima.

 

U nastavku pročitajte nekoliko pohvala istaknutih istraživača i akademskih radnika o novoj knjizi našeg urednika i novinara dr. Mirnesa Kovača „Kraljevi i predsjednici: Saudijsko-američka diplomacija i spašavanje Bosne i Hercegovine“ koja upravo ovih dana izlazi iz štampe u izdanju Dobre knjige i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Fascinantna studija iz povijesti savremene bosanskoheregovačke diplomatije, storija o rađanju, borbi i opstanku mlade bosanskohercegovačke države koja se u ratnim zbivanjma devedesetih godina prošlog stoljeća našla u zamršenom vrtlogu ključnih igrača svjetske politike. Kao rezultat istraživačkog rada na primarnim izvorima te modernih teorija o međunarodnim odnosima, knjiga pokazuje prijelomnu ulogu Kraljevine Saudijske Arabije u oblikovanju pozitivnih političkih pregnuća Sjedinjenih Američkih Država prema ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Pristupom temi i metodološkim postavkama ova knjiga postaje obrazac budućim istraživanjima diplomatskih doprinosa pojedinačnih država bosanskohercegovačkoj nezavisnosti.     

- ŠAĆIR FILANDRA, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

Ova knjiga predstavlja doprinos boljem razumijevanju međunarodne podrške i aktera u ključnom historijskom periodu za opstanak države Bosne i Hercegovine.

- HAMZA KARČIĆ, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

Knjiga Kraljevi i Predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine autora dr. Mirnesa Kovača predstavlja pionirsko istraživanje koje pruža dubok uvid u kompleksnost međunarodnih odnosa i njihov utjecaj na razvoj događaja u Bosni i Hercegovini tijekom 1992.-1995. godine. Kroz multidisciplinarni pristup koji obuhvata idealističke, realističke i konstruktivističke teorijske okvire, autor detaljno istražuje međunarodne konvencije, ulogu pojedinaca u donošenju odluka, i "two-level game" dinamiku, koja implicira međusobni utjecaj domaće i vanjske politike. Kovač daje argumentirani prikaz uloge Kraljevine Saudijske Arabije u mobiliziranju međunarodne podrške za BiH, te njenih nastojanja da utječe na promjenu američke politike prema aktivnijem uključivanju u rješavanje krize u Bosni i Hercegovini i zaustavljanju agresije.

- SEAD TURČALO, dekan Fakulteta političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

Utemeljena na opsežnom i pedantnom istraživanju, ovo je jedna fascinantna knjiga o ključnom aspektu bosanskog rata i diplomatije iz 1990-ih koji prije nije bio ozbiljno obrađen u znanstvenoj literaturi. Postat će obvezno štivo za svakog ko želi razumjeti međunarodnu dimenziju ovog sukoba.

- MARKO ATTILA HOARE, Odjel za politologiju i međunarodne odnose,

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology

Knjiga Kraljevi i predsjednici Mirnesa Kovača prikazuje političko povijesni proces vanjskopolitičkog djelovanja Bosne i Hercegovine, Kraljevine Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država tijekom ranih 1990-ih godina. Ona prati napore bosanskog rukovodstva da internacionalizira jugoslavensku krizu kroz kontakte sa pojedincima i političarima u Europi, SAD i državama muslimanskog svijeta. Autor kroz intervjue sa pojedincima koji su odigrali bitnu ulogu u posredovanju između ovih država i kroz historiografske dokaze otkriva kako je tekao proces pod uvjetima velike krize. Studija je urađena na visokoj razini znanstvene analize, koristeći historiografske i komparativne metode. Sa snažnim empirijskim dokazima autor potvrđuje da je Kraljevina Saudijska Arabija ostvarila značajan izravan utjecaj u zastupanju interesa Bosne i Hercegovine i bosanskih muslimana prema međunarodnim organizacijama na početku rata, te indirektan i neformalan utjecaj na američku vanjsku politiku i u konačnici na oblikovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sa znanstvenog aspekta nam knjiga daje bolje razumijevanju uloge pojedinaca i neformalnog djelovanja u oblikovanju i zagovaranju vanjske politike, posebice u kontekstu neizvjesnosti i krize.

- DAMIR KAPIDŽIĆ, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

Knjga Kraljevi i predsjednici Mirnesa Kovača je najstudioznije štivo nekog bosanskohercegovačkog autora koje primarno tretira historijsko-diplomatski aspekt i ulogu neke države u međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine. Kovač je dokumentirano, analitički i objektivno prezentirao ulogu Kraljevine Saudijske Arabije u podršci Bosni i Hercegovini kada je bila izložena agresiji. U knjizi je plastično prikazano korištenje diplomatskih, real političkih alata putem kojih je Kraljevina Saudijska Arabija podsticala druge zemlje, prije svega Sjedinjene Američke Države, da se aktivno involviraju u pravednu borbu za nezavisnost mlade države Bosne i Hercegovine. Pored historijsko-diplomatskog značaja, ova knjiga može biti veoma korisna današnjim bosanskohercegovačkim političarima kao uputa o postojanju različitih modaliteta diplomatskog djelovanja koji se mogu koristiti ovisno o kontekstu i specifičnostima države koja je predmet lobiranja.

- ELMIR JAHIĆ, direktor “Medical Institute Bayer”, potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (2004-2005)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine