digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi broj Preporoda: Mahrama je naše dostojanstvo

Autor: Januar 29, 2016 0

Islamske informativne novine „Preporod“ u broju od 1. februara 2016. godine na 72 strane donose obilje raznovrsnih sadržaja i informacija

 

Prilog Preporoda je posvećen vršnjačkom nasilju u kojem se naglašava važnost i uloga roditelja u odgoju djece i prevenciji nasilja.

Preporod ukazuje na pokušaje razvodnjavanja muslimanske komponente u Bosni i Hercegovini na primjeru diskriminacije muslimanki, stoga Preporod konstatira „Nećemo se pomiriti da muslimanke s mahramom postanu nevidljive, marginalizirane i diskriminirane“. Prateći tekst polazi od činjenica da marama kod muslimanki, koje u punoj slobodi biraju da je nose, najmanje se može smatrati vjerskim obilježjem ili religijskim simbolom. Ona je, prije svega, način na koji se živi vjera, i to lična unutarnja vjera. Ustvari, kroz maramu, ili sa maramom, muslimanka živi puninu vjere.

Novinar Preporoda boravi na umri i u ovom broju objavljujemo reportažu iz Medine koja oslikava različite aspekte hizmeta i brige za džamiju Allahova poslanika Muhammeda, a. s.

U razgovoru za Preporod Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u čijoj je nadležnosti saradnja sa nevladinim organizacijama, pojašnjava intenciju odluke o gašenju paradžemata, pogrešnim interpretacijama u pojedinim medijima, precizira na koje paradžemate se to konkretno odnosi, te naglašava da IZ neće nikoga progoniti niti podsticati bilo čija hapšenja.

Preprod donosi informaciju da je po prvi put u historiji Islamske zajednice na ovim prostorima, Vakufska direkcija uspjela implementirati projekat informacionog sistema vakufskih nekretnina u Bosni i Hercegovini i time uspostaviti registar vakufa.

Također Preporod donosi priloge iz kulture i književnosti, medžlisa i dijasporalnih zajednica.

Muftijin stav, Glas imama, Preporod pita i osvrt na odnos Islamske zajednice i javnosti sadržajno obogaćuju i ovaj broj Preporoda.

Preporod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine