digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao Ajdin Huseinspahić

Autor: N. Čaušević Januar 31, 2016 0

Odbranivši doktorsku disertaciju na temu „Historijski i pravni aspekti primjene instituta legitima portio i njegova pravna dejstva u pravnim sistemima na tlu Bosne i Hercegovine“, 24. XII 2015. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru doktorirao je Ajdin (Kasim) Huseinspahić, pred komisijom za ocjenu i odbranu doktorske disertacije u sastavu: doc. dr. sc. Amra Mahmutagić, predsjednik i član komisije, prof.dr. Dževad Drino, mentor i član Komisije i prof. dr. Enes Hašić, član komisije.

Kako su istakli članovi komisije tema doktorskog rada je multidisciplinarnog karaktera što predstavlja istinsko naučno-istraživačko osvježenje u oblasti pravnih nauka. Doktorand je uspješno povezao historijsko-pravnu i pozitivno-pravnu naučnu oblast fokusirajući se na izučavanje naslijednog prava, odnosno nasljedno-pravne oblasti pristupajući joj sa pozitivno-pravnog i historijskog komparativno-pravnog aspekta. Prezentujući rezultate istraživanja vezane za nužni nasljedni dio (legitima portio) određenog kruga lica, doktorant je uspio ukazati na nužnost aktueliziranja pitanja naslijeđivanja i (ne)ravnopravnog statusa nasljednika, a što najčešće biva vidljivo u slučajevima nasljeđivanja prvostepenih potomaka, odnosno sinova i kćerki. Posebno zanimljiv se čini onaj dio disertacije u kojem je dr.sc. Ajdin Huseinspahić aktuelizirao pitanje naslijedno-pravnih običaja kod naroda u BiH koji nerijetko bivaju ozakonjeni pred sudom tokom ostavinskog postupka. Zbog aktuelnosti teme koja se bavi i nasljedno-pravnim odnosima kao potencijalnim generatorom unutar-porodične razjedinjenosti što može imati dalekosežne posljedice na samo društvo, članovi Komisije su bili jednoglasni da doktorska disertacija izložena na 543 stranice pisanog teksta uz adekvatno korištenje literature te preko 3.000 fusnota predstavlja adekvatanu osnovu za stjecanje zvanja doktora pravnih nauka.

Ajdin Huseinspahić je rođen 14.V 1984. godine u Zenici gdje je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Pravni fakultet je završio u Sarajevu prosječnom ocjenom 9,4, dok je postdiplomski studiji okončao u Zenici s prosječnom ocjenom 9,1 te odbranjenom magistarskom radnjom na temu „Tutela impuberum i pozitivno-pravni aspekti odgoja i zaštite djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini.“Nakon stečenog zvanja diplomiranog pravnika svoje prvo radno iskustvo je imao na poslovima asistenta na predmetima rimsko pravo, naslijedno pravo i porodično pravo. Trenutno je zaposlen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici gdje u zvanju višeg asistenta izvodi vježbe na predmetima: rimsko pravo, nasljedno pravo, bračno pravo, te roditeljsko i starateljsko pravo. Pored toga obavlja i poslove jednog od izvršnih urednika časopisa Anali Pravnog fakulteta u Zenici. Važno je istaći da je dr.sc. Ajdin Huseinspahić kao dugogodišnji član Islamske zajednice bio dio tima/savjeta muftije zeničkog gdje je dao svoj doprinos u rješavanju određenih pravnih pitanja kao što su ustavne reforme, zaključenje ugovora IZ i BiH i sličnim projektima.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine