digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nakon Sarajeva „Čuvarkuća“ promovirana i u Tešnju

Autor: Rašid Orlović Mart 18, 2017 0

U četvrtak 16. 03. 2017. godine poslije akšam-namaza u atriju Medžlisa IZ-e.  Medžlis IZ-e Tešanj je ogranizirao promociju ove knjige u okviru općinske manifestacije „Tešanjsko proljeće“ pod pokroviteljstvom Općine Tešanj.

Veliki interes za promociju ove knjige Tarika Đođića pokazali se mnogobrojni tešnjaci svojim prisustvom na pormociji ali i građana iz drugih sredina BiH. 

Nakon intoniranja himne i dobrodošlice glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašića, moderator Adnan Rondić je čitao odlomke iz knjige Čuvarkuća i pozivao promotore da se obrate prisutnima.  U ime izdavača, sarajevske izdavačke kuće Buybook, govorio je Damir Uzunović, a kao promotori novinar Goran Milić i akademik Abdulah Sidran, na kraju se obratio i autor Tarik Đođić.

Govoreći o tehnici pisanja knjige Milić navodi da autor od pojedinačnih slučajeva plete mrežu zaključaka prevodeći ih iz maloga u veće, iz većega u univerzalno, tako da je svaka priča za sebe ne samo zanimljiva i lako čitljiva već i sa jasnom i vlastitom porukom, a što knjigu čini rijetkim miksom emocija, nostalgije, djetinjstva.   

Sidran je u svom obraćanju istakao važnost jezika kojim je pisana knjiga. Bosanski. Navodeći da je pogrešno pitanje „Kad je nastao bosanki jezik?“ pravo pitanje je: „Kad je nestao bosanski jezik?“  „ Jezik kao forma ljudskog izražavanja je postojaniji od kamena, čovjek traje koliko traje njegov jezik i njegovo pisano djelo, zato se pisci trebaju ponositi svojim poslom“ naveo je Sidran i nastavio: „Velika je stvar kad se iznenada pojavi vrstan pisac.“

Govoreći o formi pisanja i načinu na koji se postavio pisac Sidran ističe da Facebook navodi na kratku formu, a da se pisac u nastajanju djela postavio izvan uobičajenog šablona i on prvo gleda, potom prepoznaje, pa selekcionira (odabira) i na kraju svaku priču zadaja svrhom.

Autor u svom obraćanju navodi da je djelo nastalo kao njegovo pisanje na društvenoj mreži Facebook i da su priče iz knjige objavljene na njegovom profilu i pozvao mlade: „Nemojte biti rob facebooku, nego ga probajte potčiniti, nemojte ga izbjegavati, nastojte njime širiti dobro.“  U svom obraćanju  autor se zahvalio Ahmetu Kantiću,  glavnom imamu i Općinskom načelniku mr. Suad ef. Huskiću, i završio obraćanje čitanjem priče.

U toku programa tešanjski Alkatmeri su prigodnim sevdalinkama navedenim (pomenutim) u knjizi razgalili duše prisutnih.

Knjiga „Čuvarkuća“ je sastavljena od stotinjak kratkih priča, koje su prvo bile objavljene na Facebooku kao statusi. Štampana je na 217 stranica mekog poveza. Ovo je drugo izdanje knjige štampano u 2016. godini.   

Tarik Đođić je rođen 1966. godine u Prnjavoru. Godine 1986. došao je na studij prava u Sarajevo gdje i danas živi. Knjiga „Čuvarkuća“ je njegovo prvo štampano djelo.

                                                                                  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine