digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Za repliku tvrđave Kastel ugradio preko 40.000 kamenčića

Autor: M. SMAJLOVIĆ Mart 18, 2017 0

Za Banjalučanina 75 -godišnjeg Hamida Katanu može se kazati kako je ostvario svoj životni san i sada uživa u mirovini.

U rodnoj Banjoj Luci je ostvario penziju kao automehaničar, a u Čelincu ima svoju nesvakidašnju oazu mira i rahatluka koju čine porodični dom, zoološki vrt i kutak u kome iz zadovoljstva izrađuje makete od kamena. Kaže: - Dok slušam žubor potoka koji protječe cijelom dužinom mog imanja i slušam melodično glasanje mojih ljubimaca u vlastitom zoološkom vrtu, sa užitkom izrađujem repliku banjalučke tvrđave Kastel u koji sam ugradio preko 40.000 kamenčića!
Hamid ljubav prema maketarstvu gaji od djetinjstva. Još kao dječak bio je član banjalučkog “Aero kluba” i pravio je makete. Od drveta je napravio banjalučko naselje Gornji Šeher kako je izgledalo prije Prvog svjetskog rata. Kako je u ratu drvena maketa izgorjela, počeo je raditi s trajnim materijalom - kamenom. Kazuje: - Čim sam spoznao da je kamen podesan za izradu maketa napravio je dvorac kakav je vidio u jednoj od epizoda kriminalističkog serijala “Poaro”, te repliku kule iz Počitelja, da bi se kasnije posvetio Kastelu. Na maketi Kastela radim već 12 godina, a počeo sam sa  namjerom da napravim Vrbasku kulu koja je simbol ove tvrđave. Vodio sam evidenciju do 35.000 komada kamenčića, ali to je bilo prije dvije godine, a za te dvije godine napravio sam tri kule i četvrtinu kvadrata zida. U samom krovu  jedne kule ima 940 komada šindre. Nakon što sam napravio Vrbasku kulu, koracima sam izmjerio da je moja replika 34 puta manja od stvarne, pa sam u tom omjeru umanjio i sve ostalo na ovoj tvrđavi.


Ovaj vrsni majstor za izradu maketa, koji sve svoje rukotvorine radi „po sjećanju“ ili „onako kako ih je jednom vidio“,  veliki je ljubitelj životinja i na svom imanju je formirao minijaturni zoološki vrt. Uz žubor potoka, u njegovoj oazi može se čuti pjev horoza, kokodakanje koka, gukanje golubova, gakanje pataka. Priča: - Moje carstvo pernatih životinja čini osam vrta kokoški, tri rase pataka, dvije rase golubova, kao i mnoge divlje ptice među kojima su kineske prepelice, nubijske grlice, a zatim i patuljaste koze, ribe, kornjače, kunići. Od koka imam zanimljive dvije vrste koje nose obojena jaja. Zelena jaja su od čileanskih divljih kokoški, takozvani čileanski indijanac ili araukana i imam marans kokoši koje nose crvena jaja. Od maransa su krupna, ali su čileanske araukane bolje nosilice. Imam pet koka i jednih i drugih i po jednog pijetla i svaki dan supruzi kažem koliko je rezultat za araukane. Prednost jaja od araukane je u tome što nemaju holesterol u sebi.                                         

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine