digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Važnost bilježenja Kur'ana na nosače zvuka

Autor: Mirsad Ovčina Mart 13, 2017 0

Prvi snimci učenja Kur'ana kod nas se pojavljuju od druge polovine sedamdesetih godina. To su bili uglavnom snimci učenja kraćih kur'anskih sura ili ašereta koji su se nalazili na gramofonskim pločama i audio kasetama.

Ovi nosači zvuka sadržavali su još i ilahije, salavate, ezane i sl. Ozbiljniji ovakvi projekti javljaju se sa idejom o gradnji Zagrebačke džamije. Zasluge u snimanju učenja Kur'ana Časnog najvećim dijelom idu Odboru Islamske vjerske zajednice Zagreb i Odboru za gradnju džamije u Zagrebu. Tada je objavljeno nekoliko vrijednih izdanja na audio kasetama, gdje su sredstva od prodaje bila namijenjena za izgradnju džamije. Ova izdanja objavljivana su osamdesetih godina (najviše 1988. godine), a džamija u Zagrebu je otvorena 1987. godine. Neka od tih izdanja su: „Kur'an-Ezan-Salaat-Ilahije“, Jugoton UEP 195, UEP-196, UEP-197 (učači Senad Agić, Nusret Isanović), 1976.; „Ja-Sin“, Jugoton U-00222 C (učač prof. Mustafa Cerić), 1980; „Pobjednici 1. i 2. Jugoslavenskog takmičenja učenja Kur'ana“, Jugoton, U 00830 C, UCAY 677, 1988. i 1991.; i dr. Značajniji iskoraci u izdavaštvu nastali su s pojavom Jugoslovenskog takmičenja učenja Kur'ana koje se održavalo svake godine u Zagrebu koje traje još uvijek u kontinuitetu.

Osamdesete i početak devedesetih godina rezultirale su značajnijom produkcijom, posebno kompilacijama audio kaseta Gazi Husrev-begove medrese (u povodu 450 godina rada, itd.), na kojima su uz ilahije i kaside objavljivani i odlomci učenja Časnog Kur'ana. Međutim, cjelokupno učenje Časnog Kur'ana od jednog učača još uvijek nije bilo realizirano. Prvi Bošnjak čije je učenje snimljeno na audio kasete je dr.hfz. Halil Mehtić (1953.), dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici. Ovo izdanje je objavljeno u produkciji studija „Sebil“ iz Zenice.  Kod nas su cijeli Kur'an snimili još i dr.hfz. Aziz Alili i hfz. Emin Tucović. U protekle dvije decenije nisu učinjeni značajniji iskoraci na polju snimanja Časnog Kur'ana kod nas.

Poznato nam je da su učači Časnog Kur'ana sa naših prostora u svijetu poštovani, poznati i prepoznatljivi. To potvrđuju i mnogobrojne osvojene nagrade na svjetskim takmičenjima u učenju Časnog Kur'ana. Međutim, produkcijom se ne možemo pohvaliti i definitivno zaostajemo za ostalim zemljama islamskoga svijeta. Stoga je potrebno da se snimanje učenja Časnog Kur'ana afirmiše, pogotovo kod mlađih naraštaja.

Radio „BIR“ koji djeluje skoro deceniju može biti nosilac projekata kada je u pitanju sistematsko snimanje učenja Časnog Kur'ana. U tom smislu, ovom prilikom pozivam sve učače i hafize, da svoje učenje trajno zabilježe u arhivi Radio-televizije Islamske zajednice „BIR“, čime ćemo generacijama koje dolaze ostaviti u naslijeđe zvučne zapise naših učača koji će se koristiti u istraživačke, edukativne, etnološke i druge svrhe. Neophodno je ovoj tematici pristupiti sistematski i krajnje profesionalno. Snimci učenja Kur'ana koji će se arhivirati trebaju biti dostupni javnosti, ali što je najvažnije, kasnijim generacijama koje budu dolazile kao svjedočanstvo jednog vremena i našeg islamskog i kulturnog ideniteta.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine