digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovirana knjiga “Badžije-pobožne muslimanke”

Autor: Februar 02, 2018 0

Promocija knjige “Badžije-pobožne muslimanke” autorice Sabine Voloder-Strinić, održana je u srijedu 31. januara u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Bila je to prekrasna večer puna emocija s obzirom da se radi o prvoj autorskoj knjizi autorice,  koja predstavlja zbir novinarsko-istraživačkog rada o temi pobožne muslimanke i žene-sufije.

 Nakon uvodnog ašereta koje je proučio Hikmet ef. Hadžiabdić, prvi se velikom broju prisutnih obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović koji je govorio o ulozi žena u islamu i ženama o kojima se govori o Časnom Kur’anu, njihovim ulogama u društvu te značenju koje one imaju.

– Knjiga je izuzetno zanimljiva jer govori o predanošću žena svojoj vjeri, porodici i društvu, iz čega saznajemo o njihovoj pobožnosti i požrtvovanošću. Posebno je značajno što je autorica Voloder-Strinić uvrstila i pobožne žene muslimanke iz BiH i naših krajeva, jer tako prepoznajemo i čuvamo našu specifičnu tradiciju – riječi su dr. Dautovića, koji smatra da ova knjiga pretendira da omili vjeru, pobožnost i predanost svima koji je budu čitali!

Jedan od promotora je bio i prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, koji smatra da ovo djelo autorice Sabine Voloder-Strinić nudi drugu dimenziju gledanja prema ženi kao majci i svim drugim njenim ulogama koje je žena imala kroz vrijeme.

– Žena ima veliki značaj u opstanku svijeta, a opstanak svijeta zavisi od odgoja, za koji je najviše zaslužna žena kao majka! Ovo je po prvi put da žena piše o ženama i utoliko je značaj ovog djela veći – riječi su prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, koji se zahvalio MIZ Sarajevo kao organizatoru koji prepoznaje ovakve projekte te autorici koja je učinila veliki napor da bi danas imali jedno ovakvo djelo!

Dr. Amina Šiljak-Jesenković je ulozi promotorice kazala kako nam ova knjiga donosi bolji uvid u praksu i život Božijeg poslanika i članova njegove porodice, spomenuvši kao važne i one dijelove ove knjige koji nam donose manje poznate detalje iz života hazreti Amine, hazreti Fatime i drugih žena koje su kroz povijest bile i ostale uzori u mnogim stvarima!

Doc. dr. Elvir Musić je govorio o svom odnosu prema ovoj knjizi koja mu je posebna iz razloga jer se slabo ili gotovo nikako ne piše o ženama kao  ravnopravnim članovima ummeta i milleta, a pogotovo o onim ženama koje imaju velike zasluge kao odgajateljice ummeta! Prema dr. Musiću ovo nesvakidašnje djelo je prvo ovakvog karaktera na bosanskom jeziku koje je obuhvatilo sekvence iz života 121 žene, koje su svoj život posvetile samodricanju i ibadetu protkanim čežnjom za spoznajom i blizinom sa Uzvišenim Stvoriteljem.

– Ova knjiga se može čitati u nekoliko semantičkih slojeva i ona se ne čita samo jednom, nego stalno i iznova – poručio je promotor dr. Elvir Musić dodavši kako će rukopis knjige dobro doći mnogima, jer je riječ o opsežnom i temeljitom djelu pisanom jezikom prijemčivim za običnog čitaoca, ali i za istraživače i akademsku zajednicu.

Prema riječima autorice, petogodišnji uporni rad koji je obuhvatio 54 knjiške jedinice i 22 sagovornika, bezbroj poučnih razgovora i prikupljanja savjeta i sugestija od eminentnih profesora i alima, zaokružen je u vidu knjige pod naslovom “Badžije-pobožne muslimanke.”

– Jezik ove knjige je isti onakav kakve su žene o kojima pišem, jednostavan, pitak, jezik prilagođen za svakog čitaoca. Pišem o hazreti Amini, hazreti Hatidži, hazreti Fatimi, o ženama čiji je iman, vjera nemjerljiv, ženama koje su dan i noć provodile u ibadetu. Postavlja se pitanje gdje smo mi u svemu tome, kako bi se mi ponijele u određenim situacijama. Osim historijskog aspekta, moralni, odgojni dio predstavlja posebne vrijednote ove knjige – kazala je Voloder-Strinić, istaknuvši kako je ovo knjiga, koja je pisana sa mnogo sabura, entuzijazma i ljubavi.

– Željela sam da kroz pisanu formu odam poseban značaj ovim ženama čija će imena, životi, rad i trud ostati na ovakav način zabilježeni i upamćeni. To su žene koje su pored toga što su bile kćerke, supruge i majke, bile uzorne u mjestima gdje su živjele, isticale se po svom ahlaku (moral, lijepo ponašanje), mudrosti, znanju i spremnosti da pomognu i savjetuju – naglasila je Voloder-Strinić.

Autorica se na kraju zahvalila svima koji su doprinijeli da ovo djelo ugleda svjetlo dana, posebno istaknuvši svoga učitelja rahmetli šejha Mesud ef. Hadžimejlića, čije priče o pobožnim ženama su bile razlogom traganja, i istraživanja na ovu temu, a čiji rezultat je sama knjiga, te organizatoru promocije, MIZ Sarajevo i Sektoru za ženski aktivizam MIZ Sarajevo.

Knjiga “Badžije-pobožne muslimanke” nam nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kroz 15 zemalja i 42 grada sa 40 naslova podijeljenih kroz tri poglavlja: Prve generacije pobožnih muslimanki, Pobožne muslimanke iz svijeta i Pobožne muslimanke iz Bosne i Hercegovine.

Badžije, kako ova knjiga nosi naslov, koristi se kao tesavvufski termin. Badži kao imenica ženskog roda u jednini znači starija sestra, kada se prevodi sa turskog jezika, mada se ovaj pojam koristio prilikom obraćanja šejhovim suprugama. Derviško obilježje pojma badži kasnije je zaboravljeno i danas ga gotovo niko ne koristi. Autorica je smatrala da je upravo ovaj termin prikladan za naziv knjige, kako bi se otrgnule od zaborava pobožne muslimanke iz čijih života se može izvući snažna pouka.

Ulogu moderatorice promocije je imala Esma Strinić, dok su ovu prelijepu večer u amfiteatru GHM dodatno svojim izvedbama uljepšali mladi interpretator Armin Muzaferija i Ekrem Kahriman na naju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine