digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kreiranje sistema vrijednosti: Knjiga ili film

Autor: Elvedin Subašić Avgust 05, 2018 0

Film ne može zamijeniti knjigu kao izvor znanja, informacija ili zabave. Osim toga, brojni i to najuspješniji filmovi u povijesti kinematografije samo su ekranizacije poznatih novela i romana, poput Gone With the Wind, Forrest Gump, Schindler’s List itd. Međutim, film će zbog svoje dostupnosti, jednostavnosti i vremena koje iziskuje biti sve učestaliji izvor znanja ili informacija, a naročito zabave.

Za razliku od knjige kao i informativnih, kulturnih, historijskih sadržaja televizije, film često ne biva ograničen državnim politikama, uređenjima i ideologijama. Čak i s indirektnim političkim ili ideološkim porukama može bez cenzure biti zabava stanovnicima različitih državnih uređenja i kultura diljem svijeta. Primjera radi, američki filmovi  su iskrivili percepciju realnosti američkog društva i života pa se američki san, poznata filmska metafora idealnoga života, učinio kao realan cilj u životu ljudi diljem svijeta, naročito mladih.

Sjedinjene Američke Države su savremeno doba obilježili sedmom umjetnošću – filmom

S druge strane, grčki filozofi su najcitiraniji u svijetu, Shakespeare ili Dostojevski su sinonim za književnost, ali njihova djela i utjecaj ostajala su uvijek u granicama određenog kruga ljudi, dok to nije slučaj s filmom koji je dostupan široj javnosti. Stekavši status umjetnosti film je mnogima, pored oblika zabave, postao i jedna vrsta kulturne emancipacije, koju je dodatno značajnim u savremenom životu učinila činjenica da film iziskuje znatno manje vremena od čitanja knjige te da za gledanje filma nije potrebno posebno obrazovanje. Drugim riječima, film je postao umjetnost za sve društvene slojeve i umjetnost s najvećom publikom. Međutim, gledajući kroz vizuru umjetnosti, kulture i zabave čovjeku je olahko mogla izostati pomisao na mogućnost manipulacije ili promicanja političke i druge filozofije, iako studije o odnosu politike, političke kulture i filma ukazuju na subliminalne i subverzivne elemente u filmovima kojih mnogi gledaoci nisu svjesni.

Hollywood je danas u javnosti sinonim za kvalitetan film, a Oscar još uvijek najprestižnija filmska nagrada u svijetu, bez obzira na brojne svjetske kvalitetne filmske festivale, stoga analiza holivudskih filmova je nezaobilazna. Ne omalovažavajući američku književnost i druge vidove umjetnosti i kulturna dostignuća film je, ipak, najpoznatiji američki doprinos svijetu u oblasti kulture. Kao što su Stara Grčka i Rimska imperija svijetu dale helenističko-rimsku kulturu, engleski, francuski, njemački i ruski pisci uokvirili umjetničke pravce u književnosti, poput romantizma i realizma, arapski autori zadužili evropske znanstvenike prevodilačkim i ličnim naučnim dostignućima, Sjedinjene Američke Države su savremeno doba obilježili sedmom umjetnošću – filmom. Kao i druge svjetske sile u povijesti, koje su umjetnošću, filozofijom i drugim znanstvenim disciplinama utjecale na druge narode, koji su u tom civilizacijskom poretku nerijetko bili “barbarski“ i narodi “Trećeg svijeta“, danas SAD ostavljaju trag na druge narode putem pop-kulture, prije svega putem filma. Kreirajući novi sistem vrijednosti, popularnu kulturu, subkulturu i nove interpretacije povijesti kao i sadašnjosti, moć Hollywooda postaje teško mjerljiva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine