digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Istraživanje: Muslimani u BiH o kocki

Autor: E. Subašić Septembar 26, 2019 0

Četiri najzastupljenije vrste klađenja u BiH su: loto, bingo, jednkratne srećke i sportsko klađenje/ Kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola

Rijaset Islamske zajednice BiH na sjednici iz septembra 2018. godine prihvatio je plan i program aktivnosti u kampanji protiv kockanja i donio odluku da se 2019. u Islamskoj zajednici proglasi godinom borbe protiv poroka kockanja. Za realizaciju aktivnosti i promociju ove kampanje formiran je Operativni tim Rijaseta IZ, koji je 4. septembra ove godine predstavio aktivnosti koje IZ vodi s ciljem podizanja svijesti o poroku kockanja. Predstavljeni su ključni zaključci istraživanja „Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH“, zbornik radova „Kocka je zlo“, te zvanična internet stranica www.kockajezlo.ba. Novinarima su se obratili rukovodilac Operativnog tima Ismail ef. Smajlović i vođa istraživačkog projekta dr. Ahmed Kulanić.

Zvanična stranica kampanje dostupna je na www.kockajezlo.ba

Kladionice su haram

“Da bi se porok kockanja zaustavio i suzbio, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je donijela odluku da pokrene aktivnosti podizanja svijesti o štetnosti poroka kockanja. Kampanja se zasniva na islamskom postulatu: kockanje je zabranjeno – haram. Dosadašnje aktivnosti na planu edukacije o poroku kockanja kroz predavanja, hutbe i edukativne tekstove dale su određene rezultate u suzbijanju ovog društvenog zla koje, prema dostupnim podacima, uzrokuje bolest ovisnosti, utiče na živote ljudi, porodica i društva u cjelini. Rijaset Islamske zajednice je putem Operativnog tima pokrenuo aktivnosti koje argumentima vjere, savremenim pristupom u odvraćanja od zla i upućivanjem na dobro upozorava na opasnost širenja ovisnosti od kockanja i posljedica koje taj porok donosi sa sobom“, kazao je Smajlović.

Ciljevi kampanje

Informisati o vjerskim postulatima, delegitimizirati kockanje kao pojavu koja se može opravdati bilo kojim vjerskim učenjem i to uz saradnju sa drugim vjerskim zajednicama, upozoriti na razarajuće posljedice ovisnosti o kockanju, ekonomskog siromašenja i eroziji društvenih vrijednosti, predstaviti zabrinjavajuće razmjere zastupljenosti kockanja među svim kategorijama građanstva, faktografski predstaviti činjenice koje potvrđuju da je kockanje „sigurni gubitak“, a da je „mogući dobitak“ zabluda, ukazati na obaveze institucija da kontrolišu primjenu zakonskih propisa o kockanju, te potrebu pooštravanja regulative.

Primarna ciljna skupina prema kojoj su usmjerene aktivnosti su muslimani, članovi Islamske zajednice koji se pozivaju da u potpunosti izbjegavaju bilo koji oblik kockanja i klađenja jer je to veliki grijeh, šejtansko djelo i zabranjena aktivnost.

Rezultati istraživanja (ne) iznenađuju

Dr. Ahmed Kulanić je predstavio rezultate istraživanja o kockanju u Bosni i Hercegovini koje je proveo u saradnji sa dr. Selvirom Draganović. Empirijsko prikupljanje podataka izvršila je Mreža mladih, tokom aprila i maja 2019. godine na ciljanom uzorku od 1520 ispitanika oba spola u dobnom rasponu od 18 do 77 godina sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

f

“Preko 85% ispitanika smatra da je kockanje/klađenje ozbiljan rizik, među kojima su bingo, sportsko klađenje, jednokratne srećke/strugalice i loto najzastupljeniji vidovi klađenja u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola. Ispitanici smatraju da se ljudi pretežno kockaju i učestvuju u igrama na sreću iz ekonomskih razloga, iako većina njih, preko 74%, istovremeno smatra da su šanse za dobitak veoma male ili nikakve“, kazao je dr. Kulanić.

O samoj kampanji Kulanić je istakao da ga raduje što se neko konačno odvažio pokrenuti ovakvo istraživanje. “Drago mi je da IZ osluškuje probleme u svojoj zajednici. Smatram da je kampanja, s obzirom na složenost i obim problema kocke i kockanja u Bosni i Hercegovini, mali, ali veoma značajan korak koji ima potencijala da pokrene i druge društveno odgovorne institucije da se udruže i pokrenu slične aktivnosti. Svi mi smo svjedoci, iz dana u dan, da je problem kocke i kockanja u BiH rastući problem koji ozbiljno razara ne samo pojednica nego i porodicu i cjelokupno društvo, a ozbiljne i posvećene borbe na umanjenju i iskorjenjivanju problema gotovo pa da i nema. Konačno je Islamska zajednica pokrenula nešto.“

Profesorica Draganović je za Preporod u vezi s rezultatima istraživanja kazala:

“Podaci me i jesi i nisu iznenadili. Recimo, jesu jer je većina ispitanika izjavila da, iako su svjesni da to vjera ne odobrava, ipak u ovolikom broju ponekad igra Bingo, srećke i kladi se. A onda i nisu, kad vidimo koliki je broj kladionica u našem gradu i gradovima širom BiH, s obzirom na socio-ekonomsko stanje mnogih pa onda da se Bingo emituje u udarnom terminu na državnoj televiziji i da su u publici sve generacije od adolescenata do penzionera... A onda, naravno, mislim da je bilo dosta socijalno poželjnih odgovora i smatram da su stvarne brojke daleko veće od ovih do kojih smo mi došli. To i jest jedan od izazova kojeg smo bili svjesni i prije početka istraživanja“. 

Kockanjem do dodatne zarade

U istraživanju o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igara na sreću u BiH predstavljene su osnovne smjernice, ključni indikatori i učestalost igara na sreću među muslimanima u BiH. Naravno, ispitanici nisu osobe koje su ovisnici o ovom poroku, zapravo većina nikada nije igrala bilo kakvu igru na sreću. Inače, prema rezultatima istraživanja četiri najzastupljenija klađenja u BiH su: loto, bingo, jednkratne srećke i sportsko klađenje.

Istraživanje je pokazalo kako ispitanici smatraju da je glavni razlog kockanja ekonomski motiv, da šanse za dobitak nisu dobre te 63% ispitanika kockanje smatra problematičnim.  Nivo obrazovanja pozitivno korelira sa stavom da je kocka brz način zarade i ispitanici sa završenom osnovnom školom (22%) smatraju da kocka predstavlja brz način zarade, dok taj procenat opada sukladno rastu nivo obrazovanja, dok oko 16% fakultetski obrazovanih ispitanika se slaže sa navedenom tvrdnjom. Ove pokazatelje treba imati na umu kada se nastoji djelovati na sprečavanju kocke u svojoj okolini, odnosno predstavljanje kocke kao problema treba prilagoditi različitim obrazovnim nivoima osoba pri čemu treba obratiti posebnu pažnju na osobe s nižim nivoom obrazovanja. 

Kockanje kao užitak

Pored ekonomskih motiva kocka nekima prestavlja zabavu ili uživanje, što je vrlo značajan podatak, jer to zahtijeva i drukčiji pristup imama i drugih djelatnika u promociji borbe protiv kocke. Primjera radi, ako mladi u tome vide zabavu i uživanje velika je vjerovatnoća da će se kockom baviti i nakon što se ekonomski osamostale, steknu porodicu ili promijene društvo i mjesto prebivališta. Mladi na selu koji u ovome vide zabavu sutra kao studenti u većim gradovima ili u inozemstvu bit će još više izloženi kocki, jer im je lakši pristup ovom poroku koji je, zapravo, njihov način razonode i stil života. Istraživanje je pokazalo da osobe s prebivalištem u gradu više od stanovnika sela u kocki vide bijeg od ličnih problema i briga, izlaz iz dosadne svakodnevice i izvor zadovoljstva. Također, osobe s većim nivoom obrazovanja u kocki vide prvenstveno zabavu, što predstavlja poseban izazov i potrebu za sofisticiranijm metodama u sprečavanju kockanja. 

ff

Uključenost u kampanju

Pored ostalih podataka iz istraživanja evidentno je da se u mjestima prebivališta ispitanika nalazi kladionica i da su svjesni štetnosti. Naime, mnogi od nas mogu posvjedočiti da se kladionice nalaze u svim bh. gradovima, te u gradskim i ruralnim dijelovima općina. S obzirom na određena ograničenja IZ u provedbi kampanje protiv kocke, značajan broj ispitanika je upoznat s ovom kampanjom i skoro polovina bi se aktivno uključila u kampanju. Naravno, ostaje značajan broj onih koji nisu upoznati s kampanjom i ako bi predstavljali širu javnost ostaje još mnogo posla da se uradi kroz ovu, ali i svaku drugu, kampanju, a pri tome mislimo, prvenstveno, uključivanje svih društveno odgovornih instanci u bh. društvu. Islamska zajednica u BiH je ovom kampanjom pokrenula određene procese i potrebna je podrška ne samo svih imama i uposlenika IZ, već svakog pojedinca i relevantnih institucija za ovu temu. 

Svim zainteresiranima za više informacija na raspolaganju je stranica www.kockajezlo.ba na kojoj se mogu naći vrlo korisne informacije o seminarima na temu borbe protiv kocke, tekstovi o ovom poroku, mogućnost testiranja na ovisnost o kocki itd.

hed 

 

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine