digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Analiza: Mediji samo muslimane povezuju s 'terorizmom'

Autor: Nedim Botić Juli 29, 2015 0

Portal The Buffalo News je istraživao kako se medijski izvještaji u SAD-u o različitim kriminalnim djelima mijenjaju u zavisnosti od povezanosti s muslimanima.

Članak o masovnoj pucnjavi u Lafayetteu, objavljen u Los Angeles Timesu 25.7., je ponio naslov „Mentalna bolest odgovorna za pucnjavu u Louisiani“. Dakle, autor je mentalnu bolest stavio u centar pažnje javnosti, iako se u članku spominje da je osumnjičeni pokazivao interes za neonacizam i bjelačku supremaciju (rasizam). Riječ 'terorizam' nije iskorištena u članku.

S druge strane, članak o pucnjavi u Chattanoogi je odmah okarakterisan kao 'terorizam', bez ikakvog oklijevanja. Osumnjičeni je očito imao emocionalnih problema, i ne postoje indicije da je postupao po naređenjima neke strane grupacije (ili bilo koga drugog). Međutim, fokus pažnje nadležnih institucija i medija je usmjeren na mogućnost da su na ubicu utjecale nasilne islamističke grupe, iako su to relativno male i udaljene organizacije.

Ovaj medijski obrazac nije nikakva novina. Napadi od strane muslimana dobijaju epitet 'terorizam', dok se slični napadi od strane Amerikanaca pravdaju mentalnim bolestima, ili u krajnjem slučaju 'zločinom iz mržnje'.

Svi se moramo boriti protiv islamofobičnih predrasuda koje ovakvi dupli standardi predstavljaju i ojačavaju.

Izvor: http://www.buffalonews.com/

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine