50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Harem Ferhadije: Alija Isaković, Atif Purivatra, Nedžad Ibrišimović...

Autor: E. Subašić Avgust 21, 2015 0

U haremu Ferhadije džamije u Sarajevu, koja se nalazi u istoimenoj ulici, ukopane su važne bh ličnosti

 

Naprimjer, u haremu je ukopan Atif Purivatra, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Bio je predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Profesor Purivatra je bio jedan od najistaknutijih bosansko-hercegovačkih intelektualaca i najboljih poznavalaca političke historije Bošnjaka u 20-tom stoljeću. Njegovi radovi, a posebno knjige, spadaju u najcitiraniju literaturu sa ovih prostora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ostat će trajno zapamćen njegov izuzetni doprinos u afirmiranju i priznavanju bošnjacke nacije. Purivatra je rođen 16.9.1928. godine u Sarajevu, a dženaza mu je klanjana 13. septembra 2001. godine u haremu Begove džamije.

U haremu su ukopani i književnici Nedžad Ibrišimović (umro 2011) i Alija Isaković (umro 1997). I profesor Muhsin Rizvić je ukopan u ovom mezarju, a o njegovoj dženazi književnik Hadžem Hajdarević je napisao posebno sjećanje.

Također, u haremu se nalazi i mezar Faruka Konjhodžića (umro 2007). Akademik prof. dr. Faruk Konjhodžić rođen je 20. jula 1936. u Mostaru. Bio je direktor KCUS u periodu 1993. do 2000. godine i redovni profesor Medicinskog i Stomataološkog fakulteta u Sarajevu.

Ukopan je i prof. dr. Fadil Fazlić, profesor Fakulteta islamksih nauka u Sarajevu koji je ostavio veliki trag na izučavanje Kur'ana u našoj domovini. Bio je profesor na predmetima kiraet i da'wa. Dugo je bio i imam Begove džamije u Sarajevu, a trideset i pet godina je učio mukabele u sarajevskim džamijama. U svom životu bio je muhaffiz mnogim učenicima i studentima, među kojima je i sadašnji prvi imam Begove džamije Mensur Malkić. Hafiz Fazlić je rođen u Kalesiji 1951. godine, a smrt g aje zatekla u Lukavcu kao gost-predavača u jednom džematu. Ukopan je 28. marta 2012. godine u haremu Ferhadije džamije.

Pogled na Ferhadiju s munare Begove džamije 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija