digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bingo kupuje hotel Zenit u Neumu

Autor: Oktobar 19, 2015 0

Izbor tuzlanskog Binga kao najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu hotela Zenit uzburkao je političku scenu u Hercegovini - piše Faktor.ba.

 

 
Načelnik Neuma Živko Matuško najavljuje kaznene prijave, a direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona Ismet Čampara optužuje općinske čelnike da kupovinu hotela gledaju kroz etničku prizmu.

Prodaja hotela

Hotel Zenit je dugo vremena bio meta investitora koji su željeli kupiti jedno od najatraktivnijih zdanja na Jadranu. Koncipiran kao “grad u gradu”, ovaj golemi hotelski kompleks raspolaže s oko 340 kreveta te nizom pratećih sadržaja kao što su zatvoreni bazen, sportska igrališta, otvorena kinodvorana i kongresne dvorane.

Agencija za privatizaciju HNK je sredinom jula 2015. godine raspisala Javni poziv za prikupljanje ponuda (tender) za prodaju državnog kapitala u poduzeću HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum. Državni kapital je iznosio 79,73% ukupnog kapitala i to u iznosu od 5.833.217 KM. Ostatak kapitala od 20,27% otpada na Brodomerkur d.d. Split. Na zgradi hotela uknjiženo je založno pravo po osnovu dinarskog kredita iz 1990. godine u korist Jugobanke Sarajevo, odnosno njenog pravnog sljedbenika Union Banke Sarajevo, a također i hipoteka u korist Croatia Osiguranja Ljubuški po osnovu ugovora o zajmu od 1. decembra 2006. godine.

– Agencije za privatizaciju HNK izabrala je Bingo,koji se prijavio na Javni poziv s najboljom ponudom. Obećali su ulaganja od 30 miliona KM, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i zapošljavanje 72 nova radnika – kazao je za Faktor.ba zamjenik direktora Agencije za privatizaciju HNK Ismet Čampara.

Protivljenje Neuma

Nakon što je potpisana odluka o prodaji hotela Bingu, krenule su kritike na račun ovog poteza. Načelnik općine Neum Živko Matuško je za Faktor.ba kratko prokomentarisao da se protivi prodaji hotela Zenit tuzlanskom Bingu.

Iz općine tvrde da nisu bili uključeni u proces te da neće dopustiti proširenje hotelskih kapaciteta jer je, navodno, protivno regulacionom planu. Prijete da zbog toga novi vlasnik neće dobiti urbanističku dozvolu, te navode da i općina ima vlasnički udjel u hotelu.

Direktor Čampara opovrgava tvrdnje općine Neum da imaju vlasnički udjel u hotelu Zenit.

– To je državna imovina i bilo je propusta u ranijim dokapitalizacijama, a hotel je prije rata bio u vlasništvu Željezare. Čelnici općine Neum ovaj problem gledaju kroz etničku prizmu – tvrdi on.

Objašnjava da, iako Union Banka ima založno pravo na hotel, to ne može imati nikakva dejstva i kredit se nalazi u pasivnom podbilansu. U toku je i zajednički rad s Ministarstvom finansija FBiH da se ovaj problem riješi, objašnjava Čampara.

– Dok se čitav proces ne riješi, ne želimo komentarisati ovo pitanje – kazala je za Faktor.ba glasnogovornica kompanije Bingo Tatjana Paunoski.

Uzrok problema

Nekadašnji hotel Zenit, koji je bio vlasništvo Željezare iz Zenice, za vrijeme Herceg Bosne 1993. postaje UTP Hotel Zenit, a zatim 1997. mješovito preduzeće Zenit-BRO, čiji su osnivači bili UTP Hotel Zenit, Brodomerkur iz Splita te Općina Neum. Međutim, 2005. godine zaključkom Agencije za privatizaciju FBiH ovaj hotel je postao državno vlasništvo. Presudom Općinskog suda u Mostaru od 2. septembra 2010. godine žalba tuženog Zenit-BRO je odbijena kao neosnovana.

Hercegovački mediji su već godinama kao potencijalnog kupca navodili Mirka Grbešića, koji je vlasnik ili suvlasnik Saponije Osijek te Kandita i Koestlina, mostarskog Mepas Malla, firme Brodomerkur, Maraske i mnogih drugih. Kao vlasnik 20,27% kapitala hotela Zenit, očekivanja su bila da će preuzeti i ostatak dionica. Ali nakon što je tuzlanski Bingo otkupio većinski paket, uzburkale su se strasti u jedinom bh. gradu na morskoj obali.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine