digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Online peticija: Podržimo izgradnju obilježja žrtvama Prijedora

Autor: Novembar 23, 2015 0

 Poziv na podršku on-line peticiji za izgradnji spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u Prijedoru

 

 Podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na 3.176 nevinih civilnih žrtava iz Prijedora i okoline, uključujući 102 djece i 256 žena, znak je simbola mira i pomirenja.

Sjećanja na strašne zločine koji su se dogodili u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje (u kojem je policija iz Prijedora bili u velikoj mjeri uključena) su još uvijek vrlo živa u nama, preživjelima.

Želimo da žrtve budu sahranjene dostojanstveno. Čak i danas, traga se za masovnim grobnicama u kojima su tijela žrtava. Za nas, preživjele, zato je vrlo važno da se obilježi spomen mjesto u znak sjećanja na žrtve. Međutim, u našim naporima da to učinimo i dalje nailazimo na otpor.

Razlog za to je što su počinioci zločina i dalje na pozicijama u Prijedoru i oni se oštro protive i bore protiv izgradnje spomen-obilježja.

Zato tražimo od visokog predstavnika Valentina Inzka i njemačke kancelarke Angele Merkel da podrže izgradnju spomen-obilježja kao znak sjećanja na živote nevinih civila, stoji u pismu - pozivu za podršku izgradnje spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Prijedoru, koji potpisuju članica Međunarodne organizacije za ljudska prava (IGFM) te ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Mirveta Mrkalj-Durben i Mirsad Duratović, predsjednikom Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

 

Svi koji žele potpisati online peticiju mogu to učiniti OVDJE

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine