digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Turska: Novi sistem certificiranja iz oblasti halal hrane

Autor: Decembar 03, 2015 0

Organizirana Međunarodna radionica o novim sistemima certificiranja

 

U Istanbulu, 01.-02. decembra 2015. godine organizirana je međunarodna radionica o novim sistemima certificiranja - International Workshop on New Certification Systems. Organizator i domaćin radionice bio je Turski insitut za standarde (TSE).

Radionici su prisustvovali predstavnici zemalja članica Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije - SMIIC, predstavnici Udruženja međuregionalne standardizacije (BASB-IRSA), predstavnik Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Tokom radionice, gospodin Ihsan Övüt, generalni sekretar SMIIC-a održao je prezentaciju o Institutu za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije, gdje je detaljnije govorio o SMIIC šemama ocjenjivanja usklađenosti halala.

Bosna i Hercegovina je član tehničkog komiteta SMIIC-a, (SMIIC Technical Committee 1) koji se bavi izradom novih standarda iz oblasti halal hrane. U prošloj godini obavljen je službeni prijem Bosne i Hercegovine u članstvo SMIIC – a čime smo postali prvi europski članovi ove organizacije.

Na ovom skupu predstavnik iz Bosne i Hercegovine, održao je prezentaciju o postojećim sistemima halal certificiranja u Europi. Ovom prilikom je važno istaći da BiH ima najuređenije tržište u Europi i sistem halal certificiranja koji je u skladu sa međunarodnim sistemima halal certificiranja.

Radionica je pružila poučne diskusije, te razmjenu informacija i iskustava u oblasti halal standardizacije.

www.smiic.org

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine