digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Organiziran 9. sastanak Akreditacijskog komiteta SMIIC-a

Autor: Decembar 02, 2015 0

U Istanbulu, 23. i 24. novembra 2015. godine, organiziran je 9. sastanak Akreditacijskog komiteta Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (9th Meeting of the Accreditation Committee of SMIIC OIC).

 

Sastanku su prisustvali predstavnici nadležnih državnih instituta iz Turske, Saudijske Arabije, Bosne i Hercegovine, UAE, Irana, Sudana, Egipta, Indonezije, Kipra, Tunisa, Alžira, Maroka, Libije, Senegala, Kameruna, Kirgistana, Bangladeša, Jordana te SMIIC instituta.

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH po ovlaštenju Instituta za standardizaciju BiH participira u radu ovog tijela još od njegovog osnivanja. U prošloj godini obavljen je službeni prijem Bosne i Hercegovine u članstvo SMIIC – a čime smo postali prvi europski članovi ove organizacije.

 

Ovaj sastanak je bio jedan od pripremnih sastanaka za otpočinjanje procesa akreditiranja halal certifikacijskih tijela u svijetu. Na sastanku se diskutovalo o internim dokumentima, uputstvima i procedurama SMIIC akreditacijskog komiteta za provođenje akreditacije halal certifikacijskih tijela. Zaključeno je da su stvoreni preduslovi za provođenje akreditacije halal certifikacijskih tijela.

Bosna i Hercegovina je jedan od inicijatora ujednačavanja propisa o halalu na svjetskom nivou kako bi se prevazišli problemi koji se odnose na različita poimanja i pristupe u halal certificiranju. Naime, halal certificiranje u pojedinim zemljama vrše NVO, Islamski kulturni centri, pojedinci, nemuslimanske organizacije i institucije, i sl. što je umnogome uticalo na obezbjeđenje halal sigurnih proizvoda za krajnje potrošače.

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH je u potpunosti spremna da pristupi procesu akreditiranja od strane Akreditacijskog komiteta OIC SMIIC-a i bit će ako Bog da jedna od prvih halal agencija u svijetu koje će biti akreditirane. To će dodatno povećati povjerenje halal konzumenata u halal certificirane proizvode sa područja BiH i omogućit će značajniji plasman halal proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC) je institucija koja se bavi usklađivanjem i donošenjem novih standarda, te otklonjanju barijera u trgovini između zemalja OIC. Pored toga SMIIC se bavi izradom šema certificiranja i akreditiranja u svrhu efikasnije trgovinske razmjene između država članica.

 

Akreditacijski komitet koji djeluje u sastavu SMIIC instituta je organ koji je zadužen da pripremi standarde i uspostavi međunarodnu instituciju koja bi, po ovlaštenju OIC, obavljala akreditaciju i nadzor nad radom halal certifikacijskih tijela koja žele biti službeno prihvaćena na nivou OIC-a.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine