digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježen jubilej 30 godina džemata Hagen

Autor: R.Ž. Novembar 19, 2018 0

U subotu 10.11.2018. godine u školskoj dvorani Gesamtschule-Helfe u Hagenu, upriličena je svečana manifestacija povodom obilježavanja jubileja 30 godina postojanja džemata Hagen.

Svečanosti je prisustvovalo oko 500 posjetioca. Pored velikog broja gostiju i džematlija svečanosti su prisustvovali predstavnici IZB u Njemačkoj muftija Pašo ef. Fetić musafiri iz domovine hafiz Ammar ef. Bašić, glavni imam medžlisa Düsseldorf Nedžad ef. Nuhić, koji su uzeli učešća i obratili se skupu.

U programu pored predstavnika IZ-e učešće su uzeli Armin Muzaferija i hor Preporod iz Ilijaša,a moderatori i voditelji programa bili su Emina Žiga i Nedim Ferizagić.

Da bi se održala ovakva jedna svečana manifestacija i briga da sve protekne u što je moguće boljem redu i postigne pozitivan efekat, svemu tome predhodile su velike pripreme za koje potrudiše se članovi džematskog odbora potpomognuti vrijednom grupom džematlijki i džematlija.

Imam džemata nije propustio priliku a da ne pomene prvog imama Esada ef. Hodžića kao i druge džematlije koji su na Ahiret preselili, te pozvao da im se prouči Fatiha.

Nakon obraćanja imama učešće u programu uzeo je hor Preporod sa izvedbom ilahije,a potom se obratio predsjednik džemata Jakuf Džebo koji je kao domaćin ovog jubileja iskazao dobrodošlicu svima prisutnim i  ukratko napravio kratki presjek istorijata džemata te pozvao džematlije da se pridruže projektu za izgradnju islamskog centra.

Voditelji programa koji su međusobno smjenjivali se pozvali su na binu imama džemata i predsjednika kako bi svima onima koji su u ovom proteklom periodu bili u odboru džemata dodjelili priznanja.Svi oni su po imenu i prezimenu pozvani da izađu na binu,a među tim imenima je i ime Mustafe Mehmedovića koji je preselio na Ahiret,neki od njih su se vratili u domovinu i uživaju u zasluženim mirovinama,a na poziv odazvali su se: Hrelja Nurko,Šekić Huse,Šibić Kadir,Gogić Mirzet,Tuče Osman,Sućeska Hajrudin, Alihodžić Asim, Širokanović Sifet, Tuče Rasim, Delalić Saudin i Bajramović Vedad,a Hodža Nešat radi bolesti najavio je svoje odsustvo,poželio uspješan rad i uputio selam džematu.

Prilikom dodjela priznanja imam džemata se posebno osvrnuo na zasluge četvorice predsjednika Šekić hadž. Huse, Hrelja Nurko, Šibić hadž. Kadir i Gogić Mirzet, svakom na poseban način istakavši njihove zasluge.

U toku daljeg toka programa voditelji najavljuju nastup hora koji izvodi nekoliko ilahija,a potom  glavnog imama Nedžada ef. Nuhića koji je u svom obraćanju rekao:veliko mi je zadovoljstvo da vam mogu čestitati 30 jubilej. Posebno onima koji su prodefilovali kroz džemat i koji su se ugradili tu na na način da su izgrađivali, čuvali i jačali zajednicu.Jubilej nam služi kao podstrek za još bolji rad.Nadam se da će ovaj jubilej biti podstrek ovoj generaciji da istraju u cilju izgradnje novog islamskog centra u Hagenu i da će mo dočekati trenutak njegovog otvorenja.Obzirom da je ovo svojevrsni jubilej i Rasim ef.koji je nepunih 30 godina imam u Hagenu,želim da svome kolegi čestitam i da mu poželim svaki hajr u budućem radu.

U daljem toku programa voditelji su najavili učača Kur’ana jednog od učesnika hora koji je proučio nekoliko ajeta početka sure Bekareh,dabi na kraju prvog djela programa završnu riječ i poruku uzeo naš uvaženi muftija IZBNJ-e Pašo ef. Fetić čestitao je jubilej džematu, odboru, efendiji i efendinici koji predvode džemat punih 29 godina,zahvalio se svima koji su osnivali i pomagali rad naših džemata i na najbolji način prezentuju islam i muslimane u ovom društvu,ali je izrazio i zabrinutost zbog  pojave širenja netrepeljivosti prema muslimanima u javnosti i sve češćim napadima na džamije i pozvao vjernike na veći društveni aktivizam kako bi pokazali da muslimani nisu prijetnja ovom društvu. Izrazio je veliko zadovoljstvo na njegovom prisustvu ovoj manifestaciji,pozvao prisutne na međusobno poštovanje, poštivanje zakona zemlje domaćina kao i potrebu uključivanja u integrativne procese, brigu o djeci i zajednici.

Na kraju obraćanja muftija je pozvao na binu glavnog imama Nedžada ef. Nuhića, predsjednika džemata Jakufa Džebu i imama Rasima ef. Žigu gdje su tom prilikom dodjelili priznanja džematu i imamu za dugogodišnji rad i saradnju u čuvanju zajednice.

Voditelji su najavili pauzu od 30 minuta a potom u drugom djelu programa sa vazu nasihatom obratio se musafir iz domovine hafiz Ammar ef. Bašić koji je na samo njemu svojstven način izazvao veliku pažnju prisutnih.

Nakon obraćanja Hafiza uslijedilo je ašere i dova,nakon dove neki su već spremni za odlzak   kućama dok je većina i dalje ostala uživajući u izvedbi ilahija i pjesama od strane Armina Muzaferije.

Džemat Hagen zahvaljuje svima koji su na bilo koji način podržali ovu manifestaciju.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine