digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjajnih četvrt stoljeća džemata Wiesbaden

Autor: Ishak Alešević Decembar 20, 2018 0

Jubilej 25 godina džemata Wiesbaden 1993. – 2018.

Neki događaji, naoko tamo neki tuđi, i za nas sporedni, i ne naročito važni, nakon što ih doživimo, znaju potrajati u nama, u našim dušama, u srcima i sjećanjima neobično dugo neprekidno nas podsjećajući i vraćajući nas natrag ka njima. Takav jedan događaj koji je i onog najhladnijeg uspio razgaliti i razniježiti, i dirnuti ga do ganuća, pa i do suza, dogodio se u subotu uvečer, u Wiesbadenu, 15. decembra, ove na zalasku 2018. godine.                                                                                                               

Kada smo, nakon prevelike gužve u saobraćaju i malog zakašnjenja, ušli u dvoranu zatekli smo blizu petsto prisutnih, svečano odjevenih muškaraca i žena, djece i omladine ozarenih lica i širokih osmjeha okupljenih na jednom mjestu da sa svojim imamom, džematskim rukovodstvom i gostima proslave punih 25 godina života, rada i djelovanja svoje Zajednice – Džemata Wiesbaden. Milina je u duši, i puno je srce, kada se gleda u taj najdraži i najmirišljiviji buket koji se da vidjeti. Nije džaba rečeno da je najljepši ukras džamije skup vjernika i vjernica u pobožnom zanosu. Ova puna Gradska dvorana nije bila džamija, ali ove noći zračila je toplinom i mirom jedne džamije. Gradska dvorana u dijelu Grada Erbenheim u Wiesbadenu bila je u svečanom ruhu. Dominirao je veliki pano sa dobrodošlicom i sloganom '25 godina zajedno u ljubavi, povjerenju i razumijevanju!' 

Jednom sam, slušajući i pamteći, u džamiji, riječi jedog ostarjelog imama čuo i ovo: 'Džemat i imam, usklađeni, zajedno živeći, postupno, s godinama, počinju ličiti jedan na drugoga.' I upravo to se dalo u svakom pokretu i izgovorenoj riječi zapaziti, to da su Imam i Džemat postali jedno. Stoga je aktuelni predsjednik g. Almir Handanović značajno naglasio da je u proteklih 25 godina imam ef. Fahrudin Džinić 'bio na čelu Zajednice' sa svojim džematom i saživio se sa njim djelujući 'od samog osnivanja pa do danas'. Podvukao je još da su njegovi prethodnici veoma zaslužni jer su u godinama osivanja i udaranja temelja Zajednici,  a posebno g. Adnan Džonlić kada se 2011. godine ušlo u kupovinu Zgrade vakufa. Godine, 2016.  Sadašnji Predsjednik dobio je zadaću, ali i čast da stoji na čelu Odbora kroz koji su do danas u proteklih četvrt stoljeća djelovale četrdesetčetiri osobe.                                                                                                      

Najbolje i najupečatljivije dojmove o tome šta znači Džamija i Džemat za osobu ostavile su riječi g. Almase Ramičević – Özkan koja je prikazala vlastito stasavanje i život svoj posve povezan sa džematom kao izvorom duhovne snage, nadahnuća, i ljubavi. I ove svečane večeri tih, odmjeren, blag, vedar i nasmijan Fahrudin ef. stajao je u pročelju, kako to i dolikuje imamu, i domaćinski je toplo primao svoje džematlije i goste da ove večeri proslave zajedničkih dvadesetipet godina! Uz Imam ef, neprekidno, zajedno s njim, neumorna je njegova supruga Jasmina – hanuma i njihovi sinovi. Fahrudin ef je to lijepio iznio u svome obraćanju zavlan Allahu na pozivu imama, roditeljima na odgoju, porodici na podršci, i grupi najvjernijih džematlija za koje je rekao da će i pred Allahom Milostivim svjedočiti o njihovoj dobroti, što smo popratili dirnuti, sa suzama u očima.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine