digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Večer Kur'ana u Mainzu

Autor: Ševket Zukić Novembar 16, 2016 0

Svi oni koji su imali sreću da svojim prisustvom svjedoče subotu večer, 12. novembra 2016. godine u Mainzu, sigurno će zadugo pamtiti ovu veličanstvenu večer Kur'ana

 

Svi izvođači programa su iz naših sredina: Amel ef. Hadžić imam u Karlsruheu, Salem ef. Hurić imam u Tuttlingenu, Fahrudin ef. Džinić imam u Wiesbadenu, Hafiz Fuad ef. Seferagić iz Muenchena, Asmer ef. Ujkanović iz Düsseldorfa, Haris ef. Kalač imam iz Dortmunda, te izdanak naše škole Kur’ana iz dzemata Mainz Asmir Lukač.

Uvod u prelijepu priču,  u polutami prepune dvorane, napravio je hor džemata Mainz. Hor sačinjen od najmlađih polaznika mektebske nastave: Berina Bihorac, Suana Bihorac, Hadžer Makić, Sara Kuljankić, Amina Kamberović, Maida Lukač, Aiša Ugljanin i Šakira Jusufović. Nakon toga, puna četiri sahata smjenjivali su se učači, pričale Kur’anske priče, koje je izmedju učenja, kratkim osvrtom, na nama razumljivom našem lijepom bosanskom jeziku prepričavao Halile ef.

Kazivanje o Kur’anu, kao nepresušnom  izvoru životne radosti zaokružio je hafiz dr. Safet Halilović. I za ovaj dio programa bio je planiran predavač iz IZBNJ, ali zbog iznendanih dzematskih obaveza nekoliko njih je otkazalo i dr. Halilović se u posljednji čas odazvao našem pozivu.  Poseban ton cijeloj  večeri dao je Mustafa Širbić koji je, čini mi se, tu večer prevazišao i samog sebe. Sa posebnom lahkoćom, mehkoćom, maestralnim nizanjem bisera od riječi, sve je to uveziavo, navodio učače da izbace Kur’ansku emociju, koja se u talasima razlijevala po Mainzu. Pored duše i oči su imale poseban užitak upijajući ljepotu prekrasne bine ukrašene detaljima naših zavičajnih sjećanja, koju za tu priliku urediše  Midhat i Binasa Hajrović. Naš Mitko je  i režiser cjelokupnog programsko-scenskog doživljaja, koji je dao dodatni efekat i ton svemu. Nije Mitko mogo da sakrije emocije, u jednom dahu je izbacio:

“Jedno veče za pamćenje u Mainzu. Uživao sam kao nikada do sada. Nisam imao pojma kakve talente i umjetnike među učačima Kur'ana imamo u Njemačkoj. Prosto je nemoguće izdvojiti najboljeg. Svjetska klasa! Pored izvanrednih učača, cjelokupan program je bio za čistu desetku. Djeca iz džematskog hora odlična, nadahnuto predavanje, stručan tefsir dvojice alima, majstor moderacije, Mustafa Širbić, završna riječ predsjednika džemata, fenomenalna dekoracija, izvanredna tehnička podrška, vrhunsko ozvučenje, prepuna sala, srdačni susreti u pauzama i zijafet… nezaboravno!

Organizaciona ekipa džemata Mainz i ovaj put je pokazala da je u džematu snaga. U ime svih onih čije duše još uvijek trepere, jedno veliko vam hvala, dragi naši odbornici.

Ovu manifestaciju svojim prisustvom uveličali su i imami, predsjednici i članovi odbora džemata iz okolnih gradova: Darmstadt, Hanau, Kassel, Wiesbaden, Frankfurt, Mannheim, Offenbach, Saarbruecken i Philippsburg.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine