digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija IZB Njemačke na prijemu kod gospodina Kretschmanna

Autor: A.H.H. Januar 19, 2017 0

U petak 13. 01. 2017. god. muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić, zajedno sa dr. Ibrahim ef. Džafićem kordinatorom za dijalog i mr. Bilal ef. Hodžićem članom komisije za vjeronauku, učestvovao je na prijemu kojeg je za predstavnike crkava i vjerskih zajednica organizovao predsjednik vlade savezne pokrajine Baden Württemberg  gospodin Winfried Kretschmann u  Stuttgartu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici evangelističke, katoličke, ortodoksne i anglikanske crkve, kao i predstavnici  islamskih zajednica i jevrejske zajednice.  Prijemu su prisustvovali i ministri u pokrajinskoj vladi i gradonačelnik Stuttgarta gospodin Fritz Kuhn. 

U svom obraćanju gospodin Kretschmann istakao je “da plodne ljudske raznolikosti i različitosti karakterišu naš zajednički život u državi. Crkve i religijske zajednice dio su ovepluralnosti  i one suih gradile. Katolički i protestanski kršćani čine većinu. Ali jevreji, muslimani, ortodoksni i ne-denominacijski kršćani, budisti, kao i pripadnici  drugih religijskih zajednica, pripadaju isto tako Baden-Württembergu. Zajednica treba ljude, koji se iz svojih vjerskih ubeđenja zalažu za druge, za čitavu zajednicu i za svijet. Budući da se država suzdržava od ocjenjivanja religija, svaka bi religija svoju tvrdnju istinitosti  trebala sam a argumentovati i  učiniti je za ljude vjerljivom. Takvo nastojanje nema ništa sa fanatizmom. Zbog toga moramo kao država i cijela zajednica odlučno ići protiv onih,  koji  religiju u svoje svrhe iskorištavaju, i koji u ime religije  mržnju, nasilje i terorizam  prakticiraju.”  Nakon obraćanja gospodin Kretschmann se pojedinačno  susreo  i upoznao sa zvanicama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine