digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanska hafiska mukabela predstavljena u Atlanti na Saboru ICNAB-a

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike - ICNAB u periodu od 24. do 26. marta 2017.godine održala je svoj redovni godišnji Sabor na kojemu su predstavljeni neki vrlo značajni projekti poput Male medrese, fondacije "Ljiljan", Susreta Bošnjaka, hadža i umre i mnogih drugih, dok iz reda izdavačke djelatnosti podrška je pružena Bosanskoj hafiskoj mukabeli.

 

O kako značajnim aktivnostima i projektima je riječ govori i činjenica da su Saboru prisustvovali reis-ul-ulema, dr. Husein ef. Kavazović, direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur ef. Malkić, te direktor Uprave za vanjske poslove, Razim Čolić, i drugi.

Bila je to odlična prilika da se prisutnima predstavi jedinstven projekat radija BIR, Bosanska hafiska mukabela (BHM), čije izdavanje je direktno podržao Rijaset IZ u BiH, a čiji generalni sponzor je i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike. Tako je hfz. Muriz ef. Mešić, jedan od producenata ovog projekta a danas imam u Chicagu, sabornicima prezentovao o kako značajnom projektu je riječ i tom prilikom reis-ul-ulemi dr. Kavazoviću, imamu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hfz. Malkiću, te glavnom imamu mr. Ćemanu, kao i Oblasnim imamima, uručio po jedan primjerak ovog unikatnog djela kojeg su svojim mekamima istkali bošnjački hafizi.

Nekoliko riječi o BHM-u

Bosanska hafiska mukabela je audio zapis jednog originalnog i jedinstvenog načina učenja Kur’ana koji se praktikuje tokom mjeseca ramazana samo u Bosni i Hercegovini, a njegova prisutnost i ljepota najfinije je izražena kroz hafiske mukabele u sarajevskim džamijama, prije svega mislim na Gazi Husrev begovu i Carevu džamiju, u čijem akustičnom i duhovnom ambijentu je i sniman ovaj projekat. Kur’an je proučilo 15 istaknutih bosansko-hercegovačkih hafiza čije vokalne i tertilske sposobnosti su više puta dokazane, a svaki od njih je to potvrdio osvajanjem prvih mjesta na prestižnim internacionalnim takmičenjima u učenju Kur’ana (hfz. Sulejman Bugari, hfz. Mensur Malkić, hfz. Haris Čorbo, hfz. Nijaz Malagić…).

Ljudi koji su bili direkno uključeni u snimanje ovog projekta i njegovo nadgledanje su rahmetli hfz. dr. Fadil Fazlić, prof. hfz. Dževad Šošić, booklet je sačinio dr. Enes Karić, dizajn je uradio dr. azim Hadžimejlić, audio snimanje izvršio Mirsad Tukić, tonski majstor sa BH radija, a preporuke su dali dr. Mustafa Cerić, katedra kiraeta sa Fakulteta islamskih nauka, itd.

Štampanje je vršeno u Njemačkoj, a komplet Kur’an je pohranjen na 6 CD-ova koji su svojim audio formatom dostupni i za slušanje u prijevoznim sredstvima te kompjuterima. Osim toga, komplet sadrži booklet sa biografijama svih hafiza, zatim osvrte prof. Fazlića i prof. Šošića, te esej o Kur’anu prof. dr. Karića.

 

Nakon Chicaga i Atlante, hfz. Mešić najavljuje promocije u St. Louisu, Detroitu, Torontu, Pheonixu, Grand Rapidsu i drugim gradovima širom Sjeverne Amerike.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine