digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Veliki skup Bošnjaka iz zemalja Beneluxa

Drugi mektepski susreti okupit će skoro 1.000 učesnika

 

U Holandiji će 25. marta 2017. godine biti održana vjersko-kulturno-sportska manifestacija „Drugi mektepski susreti sa područja Beneluxa“, u kojoj će sudjelovati više od 300 polaznika mektepske nastave porijekom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Domaćini ove velike manifestacije su džemati „Bošnjak“ Arnhem i „Sabah“ Nimegen.

U bogatom programu sudjelovat će mladi iz džemata u Holandiji: „ICC“ Amsterdam, „Selam“ Rotterdam, „Hajr“ Enschede, „Hidžra“ Zaltbommel, „Din“ Eindhoven, „Behar“ Den Bosch i „Nur“ Roermond. Iz Belgije će u Anhem doputovati polaznici mektepske nastave u džematima „Ensarija“ Gent i „Gazi Husrev-beg“ Antwerpen. Svi oni će pokazati svoja umijeća, te uz generacijsko druženje podsjetiti da su korijeni nacionalnog i vjerskog identiteta posebno značani i izdravi, te da će ova generacija Bošnjaka predano djelovati na njihovom očuvanju.

Predviđeno je da se polaznici mektepske nastave predstave učenjem ilahija i kasida, recitovanjem pjesama sa islamskim vjerskim sadržajem, te učenjem sura... Bit će predstavljeni i najuspješniji učači Kur'ana. U sportskom dijelu bit će organiziran turnir u nogometu, u kojem će se mladi takmičiti u dvije starosne kategorije: od šest do deset godina i od deset do petnaest. Očekuje se dolazak svih imama, te 300-400 džematlija iz svih krajeva Beneluxa. Njima će biti predstavljeni kulturno-zabavni sadržaji, uz učešće folklora, te pripremu bosanskih specijaliteta. Svoj dolazak i obraćanje potvrdila je i Njena exelencija Mirsada Čolaković, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji. Organizacijske aktivnosti ovog velikog skupa ove godine vode Ibro Majlović i Edin Kerić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine