digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Oberhausen (Njemačka) - Radno otvorena novoizgrađena džamija

Džemat Oberhausen 13. 05. 2017. god. organizirao je mevludsku svečanost povodom stavljanja u funkciju, odnosno radnog otvaranja novoizgrađene džamije.

Mesdžid, kao i pomoćne džamijske prostorije bile su pretijesne da prime sve džematlije iz Oberhausena, ali i drugih džemata i gradova iz SR Njemačke. Više od 700 prisutnih je došlo da svojim prisustvom ovoj svečanosti iskaže radost i podršku gradnji Allahove kuće. Svečanosti su prisustvovali imami iz bošnjačkih džemata sa područja medžlisa Düsseldorf na čelu sa glavnim imamom Nedžad -ef. Nuhićem. Mevludski program su izveli mladi imami i hafizi iz Sarajeva i iz SR Njemačke. Vazu nasihat je održao hafiz Sulejman ef. Bugari istakavši da je ova džamija najbolja investicija koju je mogla uraditi ova generacija muslimana u Oberhausenu i okolini.

Imam džemata Duran ef. Pintol je prisutne ukratko upoznao sa historijatom gradnje džamije, kazavši: „Početkom 2015. godine započeli radovi na gradnji nove džamije, da bismo evo u maju 2017. god. došli do trenutka kada se možemo useliti u novu džamiju. Proces izgradnje od temelja do useljenja je trajao 27 mjeseci. Skoro sve radove tokom izgradnje su izvodile naše džematlije.“ Imam Pintol je pojasnio da islamski centar ima nešto više od 600 m2 korisnog prostora u kojem se nalaze slijedeći sadržaji: mesdžid sa mahfilom, restoran sa kuhinjom, multifunkcionalna sala, abdesthane, 2 učionice, biblioteka, kancelarija, ostava i apartman za musafire. Planirana je i izgradnja munare visoke 15 metara.

Džemat Oberhausen aktivno postoji i radi od ramazana 1994. godine i u svom članstvu okuplja 380 bošnjačkih familija iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine