digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Slovenija: Svečani prijem povodom 100 godina izgradnje džamije u Logu pod Mangartom

Autor: Oktobar 30, 2017 0

Svečanom prijemu prisustvovali su ambasadori, gradonačelnici, ugledni profesori sarajevskog i ljubljanskog univerziteta, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, imami, članovi Sabora i Mešihata IZ-e, te predsjednici izvršnih odbora IZ-e u Republici Sloveniji.

Govor muftije prof. dr. Nedžada Grabusa objavljujemo u cjelosti:

Poštovani bivši predsjedniče Republike Slovenije g. Milan Kučan, poštovani ministar g. Anton Peršak, predstavnici državne i lokalne vlasti u Republici Sloveniji, poštovani predstavnici Katoličke crkve na čelu sa monsinjorom ljubljanskim biskupom i metropolitom Stanislavom Zoretom, poštovani predstavnici Srpske pravoslavne crkve, poštovani gradonačelniče Ljubljane g. Zoran Janković, ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji.

Želim vas sve pozdraviti i zahvaliti vam se što ste se odazvali našem pozivu da zajedno obilježimo 100. godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom. Džamiju su sagradili bošnjački vojnici koji su bili u sastavu austro-ugarske vojske na soškom frontu. List Slovenec je 24.10.1917. godine najavio svečano otvorenje i dolazak najviših predstavnika IZ-e i muslimana: reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića iz Sarajeva i vojnog muftije hafiza Abdulaha Kurbegovića. Najava dolaska reisu-l-uleme i muftije je krunski dokaz o institucionalnoj gradnji džamije i uloge IZ-e u tom procesu. Zato u IZ-i ovu godinu obilježavamo kao 100. godišnjicu institucionalnog djelovanja u Sloveniji. IZ u svom djelovanju ima iskustvo iz četiri različita političko-pravna sistema u kojima je bila Slovenija: Austro-ugarski, period Kraljevine Jugoslavije, Socijalističke Jugoslavije i period samostalne Republike Slovenije. Islamska zajednica djeluje u skladu sa slovenskim pravnim redom i samostalni je subjekt privatnog prava.

Autohtoni muslimani jugoistočne Evrope stoljećima su bili sastavni dio Osmanskog carstva. Prijelomnica se dogodila s Austro-ugarskom okupacijom BiH 1878. godine, kada su Bošnjaci, muslimani slavenskog porijekla postali sastavnim dijelom većinske evropske kršćanske kulture. Iskustvo kroz koje su prošli od 1878. godine do danas omogućilo im je da razviju vjersku organizaciju koja je brinula o organiziranom i institucionalnom obrazovanju i vjerskom djelovanju koje ih je integriralo u evropski pravni i kulturni prostor. Administracija IZ-e pod nazivom Rijaset osnovana je 1882. godine u Sarajevu  pod izravnim utjecajem iz Beča. Na čelu te administracije je reisu-l-ulema. Reisu-l-ulema je vrhovni vjerski poglavar muslimana u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i zemljama Zapadne Evrope i Amerike gdje žive muslimani iz BiH. S obzirom na mali broj muslimana u Sloveniji administarcija IZ-e se veoma sporo razvijala. Dva su ključna razloga za to: slovensko jezičko područje je drugačije od jezika u BiH i Hrvatskoj i nepostojanje kadra i ljudskog potencijala za djelovanje na tako složenom području kao što je vjersko. Uprkos tome u cijelom 20. stoljeću sačuvana je iskra koja je tinjala i osvijetlila naše djelovanje s početka 21. stoljeća. U Ljubljani je 1915. godine uspostavljeno muslimansko mezarje, 1962. godine je zajedno sa jevrejskim dislocirano i o tome postoji dokumentacija u arhivi IZ-e. Zahtjev za izgradnju džamije u Ljubljani podnesen je 1969. godine,  2007. godine potpisali smo s Komisijom vlade Republike Slovenije sporazum o pravnom položaju IZ-e. Zemljište za izgradnju IKC-a kupili smo na javnom natječaju od MOL-a 2008. godine, dakle, 39 godina nakon podnošenja zahtjeva, a dozvolu za izgradnju džamije dobili smo 2013. godine. Naša je želja bila da okončamo gradnju i džamiju otvorimo na 100. godišnjicu od izgradnje džamije u Logu pod Mangratom. Nismo uspjeli. Uradili smo značajan posao, međutim, pred nama su još velike obaveze. Ljubljana je prepoznala naš trud, zalaganje za međusobno razumijevanje, međuljudski i međureligijski dijalog i ulicu koja vodi od Parmove i Livarske prema džamiji nazvala “Džamijskom ulicom”.

IZ u Sloveniji djeluje u svim većim gradovima u Sloveniji. Posebna zahvalnost pripada mojim saradnicima u Mešihatu i kolegama imamima, koji svojim radom i djelovanjem svakodnenovno dijele sretne i tužne trenutke sa članovima IZ-e i sa sredinom u kojoj žive. Ovo je prilika da se zahvalimo članovima organa IZ-e od džemata do Sabora i Mešihata i našim volonterima, aktivistima i svim dobrotvorima, vakifima koji su svojom nesebičnom pomoći pomogli da IZ postane institucija koja je svijetao primjer organizirane vjerske zajednice u Sloveniji i šire.  Naši osnovni zadaci su učiti ljude da slobodno i svojom voljom žive vrijednosti islama, da ih učimo da kritički misle i znaju objasniti svoje poglede na svijet, da poštuju različitost u demokratskom društvu, da vode računa o ljudskom dostojanstvu i uspostavljaju saradnju sa predstavnicima društvene zajednice, poštuju demokratske vrijednosti i budu aktivni sudionici društva u kojem živimo. Poseban naglasak u našem radu jeste suradnja sa predstavnicima vjerskih zajednica i crkava. Svjesni smo činjenice da je Katolička crkva u Sloveniji sastavni dio slovenskog identiteta i kulture. U svijetu punom negativnih informacija želim s vama podijeliti jedno iskustvo koje je primjer ljudskosti i pružene ruke saradnje. IZ početkom 90-godina 20. stoljeća nije imala svoje prostore za obavljanje obreda i organiziranje vjeronauke. Katolička crkva ustupila nam je svoje prostore u Tržiču, Kopru, Izoli i Portorožu. I danas islamsku vjeronauku u Portorožu organiziramo u prostorima Katoličke crkve. Puno je drugih lijepih primjera, ovaj sam htio podijeliti s vama kao našu zahvalu i poštovanje prema KC-i.

IZ ostvaruje saradnju sa lokalnom zajednicom širom Slovenije. Izražavamo svoje poštovanje prema svim gradonačelnicima, načelnicima i općinskoj administraciji s kojima smo u proteklim godinama ostvarili plodnu saradnju. Bio bih neiskren kada ne bih rekao kako cijenim gradonačelnika Ljubljane, koji je nesebično od svoga izbora 2006. godine podržao projekt izgradnje džamije. Hvala svim prijateljima s kojima smo u proteklim godinama radili na projektima od općeg interesa za društvo u Sloveniji.

U proteklim godinama ostvarili smo dobru suradnju sa predstavnicima diplomatskog kora u Sloveniji. Razgovarali smo o različitim temama. Naravno, jedna od važnijih tema jesu sigurnosni izazovi s kojima se suočavamo u suvremenom svijetu, problem, ekstremizma, radikalizma i terorizma. U IZ-i smo odlučni u svome djelovanju i nastojanju da ljude učimo da im je vjera radost a ne opterećenje, da se kroz vjeru razvija ljubav a ne mržnja. I unutar IZ-e imamo često rasprave o tim temama, zabrinuti smo zbog određenih procesa u kojima se zloupotrebljavaju vjerska osjećanja, simboli i širi strah među ljudima, posebno smo zabrinuti primjerima radikalizacije koja je zasnovana na religiji. Zabrinuti smo i procesima snaženja ekstremnih i nacionalističkih ideja koje se manifestiraju kroz širenje mržnje prema islamu. Nedopustivo je da se u pojedinim medijima širi mržnja prema ljudima zbog njihove vjere ili boje kože. U Sloveniji postoji snažna kritična masa koja ne dozvoljava da ksenofobija postane prihvaćena društvena pojava. To su izazovi s kojima se svi suočavamo. IZ će i dalje biti otvorena za sve dobre prijedloge i sugestije koje će činiti da naše poslanje bude inspiracija za dobro i širenja mira u društvu.

Dozvolite mi da vas obavijestim da sutra organiziramo naučnu konferenciju o temi Stoljeće IZ-e u Sloveniji. Posebno selamim i pozdravljam profesore iz BiH i Slovenije koji će sudjelovati na naučnoj konferenciji.

Na kraju, ali ne manje važno, želim se zahvaliti supruzi Sadiki na stalnoj podršci u radu. Zahvaljujem se g. Robertu Brezovaru, opernom pjevaču Slovenskog narodnog pozorišta, Opera i Balet Ljubljana, koji je sa Zdravljicom, slovenskom himnom, otvorio današnju svečanost. Zahvaljujem se, također, g. Zilhadu Džananoviću, virtuozu na harmonici. Za kraj će izvesti dvije sevdalinke.

Želimo vam ugodno i lijepo druženje. Mir s vama

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine