digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prijem za imame koji su postigli najbolji rezultat u prikupljanju zekata

Autor: Februar 23, 2017 0

Muftijstvo sarajevsko u saradnji s Uredom za zekat Rijaseta IZ u BiH organiziralo je prijem za imame s područja Muftiluka sarajevskog  koji su postigli najbolji rezultat u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2016. godini. 

Tim je povodom muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković čestitao imamima  na velikim rezultatima u radu u džematu, istaknuvši važnu ulogu, snagu i potencijal velikih i dobro organiziranih džemata. Muftija sarajevski je također istakao važnost dobre organizacije džemata, kao i uključivanja čestitih džematlija u važne i odgovorne poslove, kao što je prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra.     

Šef Ureda za zekat mr. Elnur Salihović se također obratio imamima naglasivši važnost organiziranog ukupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, istaknuvši odgovornost koju pripadnici Islamske zajednice imaju kad je riječ o zekatu.  Islamska zajednica u BiH bila je primjer i podstrek drugim većim muslimanskim narodima kad je riječ o izvršavanju ovog šarta islama kao i uspostavljanju  jednog zajedničkog sistema prikupljanja zekata. 

Ovaj sastanak bio je lijepa prilika da imami iznesu svoja zapažanja kad je riječ o aktivnostima ukupljanja zekata, te da određena iskutva iznesu i podjele, kako bi se ovaj segment aktivnosti Islamske zajednice unaprijedio.

Imami s područja Muftiluka sarajevskog koji su dobili priznanja su hfz. Mensud ef. Đulović, hfz. Semin ef. Grabus, Muharem ef. Veladžić, Resul ef. Alić, Meho ef. Šljivo, Elvedin ef. Ibrahimspahić, Asim ef. Hasanspahić, Behaija ef. Zeherović, Zijad ef. Omerbegović, Kenan ef. Bajrić, Zejd ef. Sokić, Esad ef. Pepić, Adnan ef. Karamustafić, Edin ef. Rojo, Sadžid ef. Ramić i Abdulgafar ef. Velić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine