digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održana izvještajna skupština džemata Ljubljana

U nedelju, 19. februara 2017. godine, nakon podne-namaza u dvorani Averroes, Cesta Andreja Bitenca 70 u Ljubljani, uz prisustvo jednog broja članova džemata, održana je godišnja skupština Izvršnog odbora Ljubljana.  

Skupštinu je vodio predsjednik Izvršnog odbora hadžija Asad Adrović, a skupštini su prisustvovali i ostali odbornici i imam džemata. 

Skupštinu je učenjem Kur'ana otvorio hafiz Špendi ef. Fidani. Nakon toga predsjednik odbora je prezentirao izvještaj koji se sastojao od aktivnosti i projekata koje je Odbor realizirao u protekloj 2016. g. Hadžija Adrović je istakao da "imajući u vidi okolnosti i mogućnosti možemo biti zadovoljni sa brojem aktivnosti i realiziranim ciljevima." U svome izlaganju je također iznio i podatke o članstvu, te zaključio kako je za džemat protekla godina bila uspješna. Zahvalio se svim odbornicima i džematlijama na zalaganju i doprinosu koji daju za fukcionisanje džemata. 

Hafiz Špendi ef. Fidani, imam džemata, na početku svoga obraćanja je istakao da je najvažnije da džemat u novoj godini nije prenio nikakva dugovanja i da je u svome djelovanju sve svoje obaveze i dužnosti odgovorno izvršio. Najvažniji događaj u protekloj godini, za džemat, je bez sumnje završetak prve faze radova na IKC-u i izgradnja munare. Nadamo se da ćemo u ovoj godini obilježiti i završetak radova na drugoj fazi i u tom smislu upućujemo dovu Stvoritelju Milostivom da poživi voditelja tog projekta muftiju prof. dr. Nedžada Grabusa i otvori srce ljudima koji pomažu izgradnju džamije, istakao je Hafiz Fidani.

Istaknuto je da je za džemat izuzetno važno da se održao kontinuitet redovnih sedmičnih aktivnosti poput Halke Kur'ana koja se održava subotom preko dvije godine, kurs Kur'ana i sufare za odrasle koji se održava četvrtkom punih pet godina, 52 nova učača Kur'ana, 10. festival bosanske hrane, i 6 donatorski iftar za džamiju. Posebno je istaknut rad omladine kroz hor Alhambra koji su imali zapažen nastup na obilježavanju mevluda u decembru.

S obzirom da se ove godine obilježava 50-ta godišnjica od osnivanja džemata Ljubljana bit će organizirane svečanosti povodom obilježavanja značajne godišnjice džemata. Ovogodišnjoj skupštini prisustvovao je i hadžija Sulejman Abdić koji je bio prisutan i 1967. godine, na osnivačkoj skupštini džemata Ljubljana kada je obnovljen rad džemata.

Na kraju skupštine od prisutnih se javio Ale Botonjić koji je izrazio zadovoljstvo što je član džemata Ljubljana. Posebno je istakao važnost rada sa omladinom te uputio odboru čestitke na mevludskoj svečanosti. Uputio molbu odboru da ulaže više sredstava za projete sa omladinom.

Ovogodišnja skupština završena je hair dovom. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine