digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježene 24 godine od zločina u Štrpcima

Nakon prijema porodica žrtava u Općini Prijepolje održana je komemorativna akademija u prijepoljskom Domu kulture. Obilježene su 24 godine od zločina u Štrpcima, kada je iz voza 671 na pruzi Beograd-Bar oteto i ubijeno 20 putnika, od kojih 18 Bošnjaka

Samir Tandir u ime organizatora zahvalio se svim građanima koji su došli. On je kazao da je ovogodišnja komemoracija drugačija jer su učešće u organizaciji općinske vlasti i nacionalne institucije Bošnjaka, te narodni poslanici.

Tandir istakao da će do samog kraja tražiti odgovore, ali i da će se zalagati da se plato ispred Doma kulture nazove “Plato otetih civila”, ali isto tako i da će tražiti da se žrtvama prizna status civilnih žrtva rata. On dodaje da “svi znamo da je voz 671 brzi voz, te da je sve bilo isplanirano”. Ističe, ako je Aušvic simbol holokausta, Srebrenica simbol genocida, onda su Štrpci simbol zločina nad Bošnjacima u Sandžaku.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju kazao da je prošlo 24 godine od stradanja ni krivih ni dužnih civila. Poslao je poruku da zlo nema vjeru ni naciju i da se zlo koje je učinjeno toga dana ne može zaboraviti, ali i da počinioci neće imati sreće ni na ovom niti na budućem svijetu. Tog dana, istakao je muftija Dudić, 20 puta ubijen je ljudski rod. “Nećemo se smiriti dok im dženazu ne budemo klanjali”, kazao je predsjednik Mešihata.

Prisutnima se obratio narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić koji je tom prilikom kazao da je u prirodi čovjeka da zaboravlja. Zaboravljajući, kaže Zukorlić, čovjek se oslobađa loših iskustava, međutim, postoje događaji koji se ne smiju zaboraviti, kao ni poruke iz prošlosti, a sve iz razloga da se nikada više ne ponovi. “Mi moramo naći snage za aktivno strpljenje i tim strpljenjem doći do cilja da se svi zločini do kraja rasvijetle.”

Narodni poslanik Zukorlić ističe da uprkos koalicijama, političkim ciljevima, ne smije se izbjeći istina Bošnjaka. On dodaje da je nedopustivo da do danas najviše vlasti u Beogradu šute o ovom zločinu: “Zahtjevamo od najviših vlasti u Beogradu da se stavi tačka na sve.” Muamer Zukorlić kaže da je ruka pomirenja pružena svim ljudima i “trebamo nastaviti zajedno jer sebičnost kratko traje”.

Nakon završene komemorativne akademije uslijedio je mimohod šutnje do spomenika u Šarampovu gdje je položeno cijeće i gdje su se prisutnima obratiti predstavnici lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije.

Riječima: “Nikada Prijepolje nije i nikada neće zaboraviti stravičan zločin” započeo je skup ispred spomenika.

Načelniča općinske uprave Sabira Hadžić podsjetila je na svaku žrtvu, uputila riječi podrške, te istakla da se ovaj dan nikada ne treba zaboraviti.

Predsjednik Općine Prijepolje Dragoljub Zindović podsjetio je na natpis na spomeniku: “Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu u Štrpcima i 27.02.1993. odustao je od budućnosti.” On je dodao da je prije osam godina podignut spomenik u znak sjećanja i kazao da se mora procesuirati i izvesti pred lice pravde svaki zločinac koji je učestvovao u zločinu.

Državni sekretar u Vladi Srbije Zaim Redžepović kazao da se ova priča neće moći završiti dok porodice otetih i ubijenih ne dobiju svoja prava. On je dodao da je važno da Prijepolje ostane grad suživota i dobrih ljudi. Redžepović, pružajući ruku, kazao je da će pomoći porodicama u svom domenu mogućnosti kako bi ostvarile svoja prava.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine