digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Splitski mekteb zajedništva i tolerancije

Medžlis Islamske zajednice Split je u petak, 24.02.2017.g., uistinu imao poseban dan. Znamo da je petak  Allahov odabrani dan, dan džume i okupljanja muslimana  na tjednu molitvu.

Dan u kome svakim korakom vjernik ima dobro putujući ka bogomolji, džamiji ili mesdžidu. A splitske džematlije  su ovoga petka  pored džume namaza i sadržajne hutbe , koju je predvodio naš uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović, prisustvovali još jednom dobru. Otvaranju potpuno obnovljene i modernizirane učionice za mektebsku nastavu. To i ne bi bila neka posebna vijest, da nije financirana od Splitsko dalmatinske županije i grada Splita. Samom otvaranju mekteba prisustvovali su pored muftije Hasanovića, šef kabineta mr. Nermin ef. Botonjić i direktor Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu, Aldin Dugonjić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, Ševal Tosuni, predsjednik Vjeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko dalmatinske županije, Kadro Kulašin i mnogi drugi. Posebni gosti bili su Zlatko Ževrnja, župan Splitsko dalmatinske Županije i Ivo Baldasar gradonačelnik grada Splita. Naime oni su donirali sredstva za adaptaciju mekteba , pa su kao veoma zaslužni bili pozvani da  budu prisutni samom činu otvaranja. Pored njih, ovaj događaj je zainteresirano  propratilo preko deset novinara raznih lokalnih i državnih medija.

Također, događaju je prisustvovao i ugledni obrtnik iz Tuzle, Rasim Hamidović, koji je za ovu prigodu donirao velik broj knjiga za biblioteku Medžlisa koja je formirana uz novouređenu mektebsku učionicu.

U vremenu u kome živimo muslimani su u čitavom svijetu izloženi nečuvenoj propagandi,napadima,kritici,netoleranciji, progonu i paljenju njihovih bogomolja. Protiv muslimana se ratuje. Ubijaju se na svojim molitvama. Progone se iz svojih domova. Zabranjuje im se slobodno kretanje, nošnja i sva druga obilježja koja su karakteristična za njihovu vjeru i njihove žene. U ratom zahvaćenim državama djeca se ubijaju, i izgladnjuju. Nemaju mogućnost školovanja i učenja. Sve se to dešava sada, u bližoj i daljnjoj okolici, u vremenu u kojem bi svijest trebala biti zrela, za humaniji odnos čovjeka prema čovjeku, prirodi i živim bićima. A da li je tako? Udruge za zaštitu životinja, kada vide napuštena psa, dižu glas i protestiraju. Udruge za zaštitu prirode brane od razuzdane izgradnje, zagađenje okoliša ili zraka. Sve je to dobro i pohvalno, ali niko ne diže svoj glas kada se ubijaju ljudi, žene i djeca, a pogotovo u Palestini, Iraku, Siriji, Afganistanu i diljem zemaljske kugle gdje ginu uglavnom muslimani. Kako izmijeniti  psihu ljudi, da bi se u njihovim srcima probudila samilost prema onima koji su drugačiji? Kako ublažiti fobiju od Islama, i ako je to vjera mira, tolerancije i suživota?. Po mom dubokom uvjerenju to možemo samo svojim ponašanjem, svojim primjerom istinskog vjernika, kojem je svetost čovjeka i njegova života, veća od svetosti Kabe u Meki, kako reče na hutbi, muftija Hasanović.

Otvaranju mektebske učionice u Splitu nije prethodila neka velika investicija, ali je to čin neizmjerne veličine kako za Medžlis u Splitu, Islamsku zajednicu u Hrvatskoj tako i za čitavu Hrvatsku. U ovim teškim danima za Islam u globalnom smislu, u strahu i nesigurnosti na svim meridijanima za nosioce Islama, u Republici Hrvatskoj je sloboda skoro opipljiva i stvarna. Dokaz je da Splitsko dalmatinska županija donira sredstva za mekteb kao i grad Split. To je jedan od dokaza da to nije slučajnost. To je izgrađen odnos prijateljstva, razumijevanja i tolerancije. To su izgrađivale i njegovale generacije muslimana svojim poštenjem, iskrenošću i zajedništva. A vrhunac tog dostignuća je postignut za mandata muftije Ševke ef. Omerbašića, što je nastavljeno i još unaprijeđeno  sadašnjim muftijom Aziz ef. Hasanovićem. Na lokalnoj razini tom prijateljstvu i uvažavanju je kao glavni imam neizmjerni doprinos dao Vahid ef. Hadžić. U Splitu postoji bezbroj primjera suradnje na svim nivoima između gradske vlasti i Islamske zajednice. Školskom nastavom islamske vjeronauke, zahvaljujući neumornoj muallimi Suadi  Hadžić, obuhvaćeno je u svim osnovnim školama od Trogira, Kaštela, Splita, pa čak i Imotskog. To je primjer velikog imana u to dvoje ljudi Splitskog Medžlisa. Rezultati se vide kroz znanje djece na takmičenjima iz vjeronauke ne samo u Hrvatskoj. Dvije djevojčice su naučile Amme džuz napamet, a jedna od njih je njihova najmlađa kćerka Hatidža Hadžić. Ona je sitne građe, ali dok Kur'an pravilno i po tedžvidu uči, njena veličina raste, I tada je jača i od kamenom sazdanog brda Mosor. Radove na adaptaciji uradio je određen broj članova Islamske zajednice potpuno volonterski, bez naplate i materijalnog  interesa. Među njima se posebno istakao obrtnik Samir Halilović. Svim zaslužnima za ovaj projekte, muftija Hasanović je uručio posebnu zahvalnicu.

Zbog svega ovoga i zbog djece, mekteb nam je potreban kao pitka voda. U njemu se rađa ljubav spram vjere islama. U njemu se sklapaju prva prijateljstva,stiče se znanje, u mektebu se uči život, tolerancija, a najvažnije u mektebu se uči biti musliman. Ljubav koja proklija u mektebu spram vjere, može ponekad da se uspava, da zataji u kriznim mladalačkim godinama, ali se zasigurno probudi kasnije i usmjeri čovjeka ka pravom putu. Dok oni koji su mekteb preskočili, osiromašeni su sjećanjima, a po najprije znanjem koje nosimo iz mektebskih dana.

Mustafa Bukva

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine